Avui la cosa va de llibres, més concretament de contes. Havia pensat diferents títols per aquest post com “10 contes de la meva biblioteca de mestra” o “els meus contes infantils preferits” però finalment m’he decidit per “10 CONTES PER COMPARTIR”. Compartir què, us preguntareu. Doncs compartir reflexions, emocions, estones i rialles. Amb qui? Amb l’adult, és un bon moment per fomentar els vincles afectius alhora que passem una bona estona i aprenem; amb amics o companys, els contes infantils no deixen de ser part del joc infantil i, com a tal, amb amics és una gran manera de viure’ls; i, finalment, amb ells mateixos, el conte permet fer viatjar la nostra imaginació i transportar-nos a un món ple d’il·lusions i fantasies. Considero que la lectura ha de ser i pot ser un moment tant social com personal.
Així doncs, i sense més rotllos, a continuació us presento els 10 contes que he triat per compartir. He de dir que m’ha costat triar-ne només 10. Avui en dia hi ha llibres i contes tan genials! Bé aquí el meu recull, molts d’ells de la meva biblioteca de “mestra”.
Mira, mira…
Autor: Édouard Manceau
Un llibre
Autor: Hervé Tullet
Editorial: Cruïlla
Un llibre! Això és, cert. Però, a més de ser un llibre, és un joc de màgia dels que enganxaran a la canalla, i no tant canalla, i no voldran aturar mai de passar pàgines. Amb aquest llibre els infants seran els protagonistes de canvis màgics en unes simples rodones de colors. No deixarà a ningú indiferent, amb mi com a mínim no ho ha fet i allà on l’he portat ha triomfat.
Colors
Autor: Hervé Tullet
Editorial: Cruïlla
Del mateix autor que Un llibre tenim Colors, en el que també farem màgia a cada pàgina. Aquest cop la farem a través dels 3 colors primaris dels quals en sortiran infinitat de tonalitats i possibilitats. Així doncs, en aquest cas la màgia és real i pot servir per experimentar-la, també, amb les nostres pròpies mans.
Salvatge
Autor: Emily Hughes
Editorial: Libros del zorro rojo.
Adoro aquest llibre i crec que més mestres l’haurien de llegir i tenir. Ens ensenya com tot infant és feliç en el seu entorn encara que aquest no sigui el políticament correcte ni el majoritari a la societat. Per tant, és absurd intentar canviar als infants perquè siguin tots iguals, ja que mai ho seran, i aquesta és la gràcia i riquesa d’una societat. El recomano molt per a totes les edats, fins i tot per adults!
El llibre negre dels colors
Editorial: Libros del zorro rojo.
Sí, sí! És totalment negre i ens parla de colors! Un altre imprescindible per a la meva biblioteca de mestra. Ens ensenya des de la foscor com es senten els colors, és a dir, com els sentiríem i notaríem si no els poguéssim veure. Aquest llibre ens ajuda a reflexionar i a conèixer que hi ha nens que no els poden veure i així és com els senten. Com no podia ser de cap altra manera està escrit també en Braille.
El dia que les ceres de colors van dir prou
Autor: Drew Daywalt
Editorial:Andana editorial
Doncs això, és la història del dia en què les ceres d’en Duncan es van afartar i van marxar. Cadascuna tenia les seves raons i motius. Però en Duncan va tenir una idea…
És una divertida i original història d’un fet i material quotidià per als infants. A més les il·lustracions són d’allò més divertides i originals. Us deixo també un petit curt del conte que us donarà un bon tast d’aquest.
De quin color és un petó?
Autor: Rocio Bonilla
Editorial: Animallibres
A la Minimoni li encanta pintar. Pinta tot tipus de coses de tots els colors. Un dia es pregunta de quin color és un petó. Mai ha pintat un petó i no sap de quin color potser.
De quin color serà?
Aquest llibre és divertidíssim i molts infants s’hi sentiran identificats. Els petons no poden tenir el color d’alguna cosa que no li agrada, impossible.
De cartró
Editorial: Cruïlla.
Sovint parlem de les possibilitats d’un llibre, en aquest cas són possibilitats reals i literals. Aquest llibre ens ofereix la possibilitat de somniar i imaginar amb objectes fets amb cartró. Amb una mateixa peça d’aquest material en podem fer moltes més a mida real. No és pas un llibre de literatura, cert, però si és un material que obre les portes a fer-ne. Una idea original de canviar les històries en paper per objectes de cartró que en creïn de noves i vivencials.
En Pep i en Pep va a l’escola
Autor: Nick Denchfield
Editorial: Cruïlla
Famós pel seu èxit entre els més petits tenim en Pep, un gall d’allò més divertit i molt dormilega. Ja té dos contes on ell és el protagonista i explica el seu dia a dia de la manera més divertida possible i amb pàgines pop-up. Ja us asseguro que aquest conte no deixarà indiferent a cap infant i no voldran parar de llegir-lo.
L’erugueta goluda
Autor: Eric Carle
Editorial:Kókinos
Aquesta és la història d’una eruga la mar de goluda que s’ho menjava tot. Menjava tant que no parava de fer-se cada cop més gran. Tots coneixem el final de les erugues… però cal descobrir el final d’aquest conte…
Un conte molt útil per a una biblioteca de mestra. Permet molts treballs posteriors, des de matemàtics, amb la suma, fins a les ciències, amb l’evolució real d’una eruga.
EL LLIBRE!! Quin gran recurs per a tota hora i totes les edats!
Una reflexió per acabar…
Com és evident, i no caldria ni que ho digués, aquí només hi ha un minúscul tast de literatura infantil. Vull seguir ampliant la meva biblioteca de mestra així que us animo a ensenyar-me algun conte que us enamori i entre tots/es enriquir aquesta pàgina.
Us deixo també la versió descarregable en PDF.
SOM-HI MESTRES!
Recordeu que també em podeu trobar al FACEBOOK i INSTAGRAM.