BINGO!

Primeres setmanes superades i… SEGUIM CAP A BINGO! I això és el que us porto avui, un BINGO de vocabulari i consciència fonològica.

Així doncs, passo per aquí fugaçment per compartir-vos aquest BINGO d’imatges reals. El vaig crear com a recurs per les substitucions que m’anaven tocant. És un recurs senzill i típic però que engresca força als infants. He de dir que l’he anat modificant i ampliant a mesura el posava en pràctica en diferents grups.

En aquest cas, està pensat per a l’etapa d’infantil tot i que també pot ser un bon recurs per treballar la consciència fonològica als primers cursos de primària, tot va en funció del grup i de les necessitats d’aquest.

 

Per què amb imatges reals?

Perquè considero que, sempre que sigui possible, cal ensenyar-los referències reals. Ja sabem que els dibuixos no sempre corresponen amb la realitat i, en alguns casos, considero que enganyen i idealitzen l’objecte o animal en qüestió. Un exemple són aquells animals amb ulls i somriure, distorsionats completament en forma i color.

 

DUES OPCIONS DE BINGO I MÉS POSSIBILITATS DE JOC

 

BINGO DE VOCABULARI

Aquesta opció no té massa misteri. Es juga amb les làmines i les fitxes d’imatges. És un vocabulari divers entre el qual trobem paraules que seran d’allò més conegudes i d’altres que no hauran sentit tant.

La meva experiència amb el bingo en grups on calia estimular la parla la dinàmica és la següent: primerament els deixo triar una làmina de bingo i quan tots i totes tenen la seva els pregunto que hi veuen. Després d’anomenar totes les imatges que apareixen a les seves làmines començo el joc tot traient de la bossa la imatge i anomenant en veu alta el nom l’objecte. En segon lloc, i només si amb el nom no reconeixen la imatge, ensenyo la imatge. Per últim, jo emfatitzo que els infants que tenen dita paraula/imatge diguin “jo tinc un/a…” i posteriorment agafin una pedreta, o el material que feu servir, per tapar la casella de la seva làmina. Si creieu que no poden gestionar ells les “pedretes”, podeu gestionar-les vosaltres donant-les quan calgui.

Aquesta opció de joc també la poden guiar ells mateixos i que sigui un infant qui tregui les imatges, els motiva molt fer de “mestres”.

Amb aquest bingo treballarem:

 • Vocabulari
 • L’atenció i espera
 • Estimulació del llenguatge
 • L’estructura de la frase simple (amb la frase “jo tinc un/a…”).

BINGO DE CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA

Aquesta segona versió és, potser, per infants més grans que ja tenen assumida la part de vocabulari i amb els quals ja podem treballar la consciència fonològica.

En aquest cas, doncs, necessitarem les làmines del bingo i les targetes amb les lletres de l’abecedari en una bosseta. El funcionament és el mateix que en cas anterior, i que el d’un bingo normal, però en comptes d’anomenar paraules farem el so de la lletra que aparegui, inicialment sense ensenyar-la. Seguidament els participants hauran de buscar si alguna de les seves imatges comença per aquell so/lletra. Si alguna paraula els fa dubtar o necessiten una pista, podem donar un cop d’ull a la làmina del vocabulari. Aquesta làmina la podeu regular com considereu (oferint una sèrie de comodins de la pista, per exemple).

Amb aquest bingo treballarem:

 • Vocabulari
 • Consciència fonològica
 • L’atenció i espera
 • Estimulació del llenguatge

MÉS OPCIONS AMB EL MATERIAL

Com en tot material, hi ha desenes d’opcions més de joc. Personalment, em venen al cap algunes opcions més com:

 • Agrupar imatges per “famílies”.
 • Troba la teva parella, tot repartint algunes lletres i algunes imatges entre els infants.
 • Paraules que contenen la lletra… tot agrupant les targetes de les imatges.
 • Un memory de lletres i imatges.

DESCARREGA EL MATERIAL AQUÍ

Descarrega aquí el BINGO imprimible!

Descarrega aquí la LÀMINA DE VOCABULARI imprimible!

 

 

SOM-HI MESTRES!!

 

 

 

 

 

 

Comparteix-ho!

4 thoughts on “BINGO!”

 1. És genial aquest bingo Paula! Les propostes amb imatges reals me xiflen!
  Segurament el posaré en pràctica ;), ja et diré què tal, ben segur que té un excitàs! 🙂

  1. Moltes gràcies per les teves paraules Teresa, sempre tan atenta!! Desitjo que et funcioni i el puguis posar en pràctica, ja em diràs que tal!! Una abraçada!

 2. Una altra joia! A mi també m’agrada molt treballar amb imatges reals i sempre que puc evito els dibuixos. Xulíssim aquest bingo fonològic!!!

  1. Mil gràcies pels teus comentaris Ainhoa! Desitjo que el que trobis al blog et sigui d’inspiració i d’utilitat per l’aula, que és el principal objectiu ejeje Si…ja hauràs vist que jo tampoc sóc de posar dibuixos… penso que calen més referències reals a les aules! Seguim en contacte i, de nou, moltes gràcies per comentar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *