RECURSOS PER AMENITZAR UN CONFINAMENT

Sembla mentida que el títol del post sigui el que és i que jo estigui aquí escrivint un post de recursos per amenitzar aquests moments de confinament. Mai m’hauria imaginat en aquesta situació. Suposo que no sóc l’única amb aquest sentiment tan estrany…

Abans de fer-vos la vomitada d’idees, m’agradaria recordar que els infants s’han d’avorrir i que aquesta pot ser una bona oportunitat per afluixar el ritme de tots i totes. I no parlo només dels adults, hi ha molts infants amb un dia a dia ple d’activitats, lectives i extraescolars, als quals aturar-se no els farà cap mal. Sembla una mica contradictori que després de dir això faci un recull d’activitats i jocs, però aquests no ocupen, ni han d’ocupar, tot el dia. No deixen de ser més idees en sintonia amb les altres de mils que ja s’han dit i compartit.

Bé, no m’enrotllaré més! A continuació us faig un petit recull casolà de recursos per fer d’aquests dies a casa noves oportunitats. El recull estaria pensat per un Cicle Inicial tot i que, com ja sabeu, sempre es pot adaptar.

En primer lloc, si disposeu d’impressora a casa teniu un ampli ventall de jocs descarregables a les xarxes.

EL JOC

Fa uns mesos vaig compartir aquest joc de targetes per treballar la consciència fonològica, l’escriptura, l’expressió oral i gestual i la lògica i compteig tot jugant. Està pensat per jugar-hi a P5 o 1r de primària. Més endavant l’adaptare per a més grans.

Per aquesta ocasió he fet unes petites modificacions i el Joc ja és un recurs per jugar també a casa. El podeu descarregar fent clic aquí!

BINGO VOCABULARI I CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA

Un clàssic, el bingo, però d’imatges, i reals. Pensat per jugar tant amb els més petits (opció vocabulari) com amb infants que ja estan immersos al procés de lecto-escriptura (opció consciència fonològica amb els sons de les lletres).

El podeu descarregar aquí.

DÒMINO PIRATA

Un altre clàssic dels jocs de taula, el dòmino. En aquest cas és un pèl diferent, ja que és amb imatges i paraules o inicials.

Potser, durant aquests dies en faig una altra versió, però no vull prometre res hehe

El podeu descarregar clicant aquí o a la imatge.

BUENSUM

Aquest és un recurs que encara no havia compartit. El vaig crear per treballar l’agudesa visual i el comptatge i ara és un bon moment per compartir-lo.

El podeu descarregar fent clic aquí o a la imatge.

TWISTER DE DITS de CREADUCA.

Qui no coneix el Twister? Un clàssic que tampoc passa mai de moda. Aquesta versió és de la meravellosa Creaduca i es juga amb els dits. Les targetes dels diferents colors tenen multiplicacions, però si encara no les han treballat, hi ha una plantilla editable i podeu canviar-les per restes. També podeu fer la vostra versió amb els vostres fills/es i així serà totalment personalitzada i els encantarà fer el seu propi joc.

El Twister de dits de Creaduca el trobareu aquí. Us recomano també fer una volteta virtual pel seu bloc perquè val la pena.

RECICLUS de CREADUCA

Aquesta és una adaptació d’un joc força recent que ha tingut molt d’èxit, el VIRUS. És una versió de temàtica ECO, ja que tracta el reciclatge de manera directa. El missatge és clar, no reciclar és infectar el món.

Com no podia ser d’una altra manera aquesta versió també és de Creaduca. Aquesta noia és màgia pura.

L’explicació i el descarregable el trobareu aquí.

BOGGLE de 2profesenapuros

El joc de càlcul mental del moment! Sereu capaços de crear operacions diferents amb tots els nombres sense repetir-los?

Aquest joc enganxarà fins i tot als més escèptics i té diverses variants de joc. Si voleu conèixer amb detall com funciona i descarregar-vos el material imprimible visiteu el blog de 2 PROFES EN APUROS, hi dediquen una entrada sencera. També trobareu un vídeo explicatiu al seu instagram.


SCRATCH JR. Programació per als més petits.

Aquest any m’estic iniciant en la robòtica i portant l’espai de robòtica de l’escola amb grups heterogenis de 1r, 2n i 3r de primària, i m’està encantant.

L’App de Scratch Jr. pot ser un ideal primer contacte amb la programació. Pot semblar complicat però agafaran confiança ràpidament practicant amb els següents reptes que ens plantegen a la seva pàgina web. Per descarregar-los en versió PDF podeu fer clic aquí.

MERGE CUBE

El Merge Cube és un cub que ens permet portar la realitat augmentada allà on estiguem, només necessitem el cub (versió imprimible aquí) i un telèfon mòbil o tauleta. Hi ha moltes aplicacions gratuïtes de diferents temàtiques per treure suc al Merge Cube. Per trobar-les només cal que poseu Merge Cube al buscador i triar la que més us agradi.

Us enllaço la versió imprimible perquè pugueu gaudir de la realitat augmentada des de casa!

BEE-BOTS

Tots coneixem els Bee-Bots o els tenim vistos com a iniciació a la robòtica i programació educativa. L’app per a tauletes i mòbils ens acosta a aquest robot de manera virtual i ens permet iniciar-nos en la programació a través de petits reptes a anar superant.


TIME’S UP! CASOLÀ

Pels que no coneixeu el Time’s up! original consisteix a, en dos equips, endevinar més objectes o personatges que l’equip contrari en cada ronda (d’1 minut +-). És un joc divertidissim que ja us he recomanat en posts anteriors sobre jocs de taula.

A la primera ronda cal descriure el personatge o objecte fins que l’equip l’endevini i puguem quedar-nos la carta. Així fins que les cartes s’esgotin que serà quan donem per finalitzada la ronda i quan es farà el primer comptatge de cartes.

A la segona ronda es tornaran a barrejar les cartes de la ronda 1 però aquest cop només podrem dir una paraula en cada cas. Hem de fer memòria dels personatges o objectes que han sortit abans, ja que seran els mateixos. En finalitzar les cartes es tornen a comptar per saber quin equip ha guanyat la ronda.

Per últim, la tercera ronda consisteix a fer amb mímica els personatges o objectes de les cartes (les mateixes cartes de les rondes anteriors).

Doncs aquests, a part de divertidíssim, és un joc fàcilment reproduïble amb papers i boli. Només cal retallar trossets de paper i imaginació. Pacteu si voleu fer-lo de personatges o d’alguna altra cosa com objectes o accions. Repartiu uns quants paperets a cadascú (uns 10 cadascú) i a escriure noms o coses! En acabar els dobleguem i posem en un bol/olla d’on els anirem traient. I ja està, llestos per començar!

Us deixo també una plantilla de personatges i una d’objectes de casa per si preferiu imprimir-ho fet.

Plantilla TIME’S UP DIY personatges i objectes de casa en CATALÀ. Més una versió d’objectes de casa en imatges, pels més petits.

Plantilla TIME’S UP DIY personatges i objectes de casa en CASTELLÀ. Més una versió d’objectes de casa en imatges, pels més petits.

STOP!

Famós joc de buscar paraules que comencen per una lletra en concret de diferents categories o famílies. Senzill, divertit i didàctic.

Pels que no el coneixeu, consisteix a pactar unes categories o famílies de paraules (verdura, esports, roba…) que encapçalaran les columnes. Seguidament trieu una lletra amb la qual començar i la poseu a la primera columna. Així doncs, en un temps establert o no, haureu de buscar una paraula amb aquella inicial de cada categoria o família i dir STOP!, en acabar de completar totes les columnes.

Us deixo aquí una plantilla.

CURSA DE BOLIS

Qui no ha fet mai una cursa de bolígrafs? Conegut joc a les aules de secundària que consisteix, com el nom indica, en fer una cursa amb els bolígrafs. Així doncs, primerament haurem de traçar un circuit, recte o amb corbes, el que vulgueu. Marqueu una línia de sortida i una d’arribada i ja estareu a punt per començar. El meu consell és que agafeu bolis de diferent color perquè es vegi clar el camí de cadascú.

Com s’avança? Doncs molt senzill, posant el boli a la sortida i amb un dit a l’extrem l’empenyem perquè llisqui. Després marquem amb una creu o un puntet el lloc fins on ha arribat i, per tant, d’on tornarem a començar la següent ronda. Ara és el torn del contrincant i així fins que algun dels jugadors/es arribi a la línia d’arribada.

CREUETES

Un altre mític passatemps de la secundària, el joc de les creuetes. En aquest cas necessitarem un full quadriculat. Marcarem una zona de joc no molt gran per començar, si no es farà molt llarga la partida. A cada torn hem de col·locar una ratlleta intentant aconseguir tancar quadrats. Ep! Hauràs de fer servir l’estratègia per tal que no sigui el contrincant qui tanqui i s’adjudiqui el quadradet.

Només hi ha una norma, podeu fer una ratlleta per torna a no ser que amb ella taqueu un quadradet, aleshores podreu continuar tirant fins que ja no puguis tancar-ne cap més. Per diferenciar els quadradets de cada jugador podeu fer servir colors o símbols. Finalment, quan la zona de joc estigui plena caldrà comptar per saber el vencedor.

DIBUIXAR EL QUE EM DESCRIUEN

El títol ho diu tot, aquest joc consisteix a dibuixar el que una altra persona em descrigui del dibuix que només ella veu. Sembla senzill però requereix el domini del llenguatge i l’espai, tant pel que descriu com pel que reprodueix. En acabar podem comprovar els resultats comparant l’original i el dibuix.

Us deixo algunes plantilles per jugar, però també les poden crear ells/es mateixos/es.

ESCRIURE EL QUE NOTEM A L’ESQUENA.

Aquest és ben semblant a l’anterior. Consisteix a escriure les paraules que noto a l’esquena. Molt senzill i divertit.

DIBUIX COL·LECTIU I/O COL·LABORATIU

Fer un dibuix entre tots pot ser molt divertit. Hi ha diverses variants: en primer lloc, es pot jugar fent que el full vagi passant cap a la dreta cada x temps, és a dir, tots tenim un full amb el qual començarem i el qual haurem de passar al costat dret cada x temps. La segona opció és un pèl diferent i consisteix a dibuixar alguna cosa a partir de la qual la següent persona haurà de fer un altre dibuix. És a dir, posem d’exemple que dibuixo un sol i el passo, la següent persona podrà agafar qualsevol part del sol (n’ha d’agafar una mínim) per fer el seu dibuix.

ENDEVINA QUÈ ÉS

Aquest joc té força èxit com a variant del penjat tant a infantil que encara no dominen la lectoescriptura com més grans. Consisteix a dibuixar una part de l’objecte pensat, una part petita, a partir de la qual la resta de persones hauran d’intentar endevinar de què es tracta. Si no se’n surten, s’afegirà una altra part al dibuix, i així fins que l’endevinin.

DESPERTEM LA CREATIVITAT AMB UN QUADRAT

Aquestes activitats les vaig compartir fa molts mesos al blog en forma de post. Són activitats per fomentar la creativitat a través d’un quadrat. Són senzilles i no requereixen material.

Per conèixer les propostes i activitats podeu consultar el post DESPERTEM LA CREATIVITAT AMB UN QUADRAT.


Els reptes i enigmes solen engrescar a força d’infants, creen una motivació per superar-los. Amb aquest interès poden ser una bona eina per treballar la lògica i la comprensió lectora.

És per això, i perquè a mi m’encanten tot s’ha de dir, que he creat un document amb una sèrie de reptes i jocs per pensar destinats a infants des de infantil fins a cicle superior, agrupats per:

Entre ells hi trobareu:

  • Enigmes
  • Jeroglífics
  • Jocs de paraules
  • Problemes matemàtics.

Els trobareu fent clic aquí.


Aquesta és una llista creada per amenitzar els moments a casa durant els dies vinents. És una llista col·laborativa per crear-la entre totes i tots. Atenció! Es tracta d’una llista SUB-18 pel que tota cançó amb contingut sexista o ofensiu serà eliminada.

CONFITEM-NOS DE MÚSICA!


CONTES EN PDF

LA ROSA CONTRA ELS VIRUS

MISSIÓ QUEDAR-SE A CASA

MUSSOL I EL CORONAVIRUS

ÀUDIO CONTES

POESIA DIBUIXADA

UNA MÀ DE CONTES

 

DIBUIXA CONTES (BETEVÉ)

A RITME DE CONTES (instagram)

És una meravella veure-la narrar contes i àlbums il·lustrats. Si teniu IG val la pena que hi feu un cop d’ull. A més, cada dia fa un directe i explica un conte. A més en té de guardats al IG TV.


NAMAKA

La revista Namaka, molt TOP, ha obert gratuïtament la seva subscripció durant tot el temps que duri aquest confinament. Sí, tot el seu contingut en versió PDF només afegint a la cistella la subscripció a 0 euros. Seguiu els passos fins a aconseguir l’accés a 17 revistes Namaka. Gràcies Namaka, així sí que s’amenitza un confinament!

Podeu gaudir d’aquesta oportunitat a la seva pàgina web.

KIWI

La revista Kiwi ha obert alguns dels seus continguts per amenitzar les estones de confinament. Trobareu aquests recursos, en obert, a l’apartat de Kiwi para todos de la seva pàgina web.

CAVALL FORT I EL TATANO

Aquestes dues no requereixen gaire descripció, són les revistes infantils per antonomàsia. Dit això, tenen alguns dels continguts de cada revista oberts i a més han obert un apartat anomenat “Jo em quedo a casa” amb diferents recursos per regalar als més petits estones de lectura i joc.

Podeu accedir a la seva pàgina web fent clic aquí.

DIARI BITXOS

Un diari amb notícies d’actualitat explicades per a infants. A la seva pàgina web trobareu l’últim número publicat en versió PDF gratuït. Un gran recurs per acostar als més petits en l’actualitat global i en format de diari.

Per ara no han obert més contingut però així i tot m’ha semblat interessant anomenar-los en aquest apartat.

 

 

 

 

Desitjo que algunes d’aquestes idees aconsegueixin amenitzar-vos el confinament i, perquè no, transformar-lo així en CONFITAMENT!!

 

 

 

 

Comparteix-ho!

13 thoughts on “RECURSOS PER AMENITZAR UN CONFINAMENT”

  1. Hola! acabo de descobrir la teva pàgina i no puc deixar de donar-te les gràcies i l’enhorabona!
    M’han semblat molt interessants les propostes.
    Una docent també per vocació 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *