Els primers dies de curs són especials per a tots, mestres i infants. Per alguns infants (i també mestres) tornar a l’escola després de tres llargs mesos de xauxa és tot un repte ple de noves il·lusions i retrobaments. Per a d’altres, aquesta tornada també pot resultar difícil i/o tota una novetat. Per a tots ells considero important començar el curs sentint-se importants i especials dins l’aula.
Els que em seguiu de fa temps ja ho sabreu, però sóc una súper fan dels escape rooms i considero fonamental treballar la cohesió de grup i el respecte a totes hores. I sí, senyors i senyores, de la unió d’aquestes dues coses surt la dinàmica de la MOTXILLA COHESIONADORA ideal per començar el curs fent pinya!!
Misteriosament apareix una motxilla a les taules de l’aula. Els infants encuriosits es preguntaran que és i la tocaran. Ràpidament se n’adonaran que no poden obrir-la, ja que té un cadenat de seguretat. Tots nosaltres voldríem saber que hi ha dins una motxilla tancada amb un cadenat oi?


No entreu en pànic si no disposeu del cadenat de la imatge anterior. N’hi ha de més simples i més econòmics que també ens serviran si oferim la següent pista una vegada tinguin tots els números.
Així doncs, si busquen i remiren trobaran una nota a la butxaca petita, l’única que poden obrir. Vindria a dir una cosa així:
La idea és que per aconseguir els 4 dígits del codi del cadenat hagin de fer 4 activitats de cohesió de grup. En aquest cas la clau és 2847!
Al document per descarregar del final de l’entrada trobareu la plantilla dels dígits sense número per tal que l’adapteu als vostres cadenats!
LA TERANYINA DE LES COSES BONES
Aquesta és una dinàmica força coneguda una mica adaptada per a la situació. Inicialment aquesta dinàmica servia per conèixer els noms dels companys, però en aquest cas ens trobem al desembre i, en principi, els infants ja es coneixen. Així doncs, l’hem modificat una mica i consisteix en, seguint la idea de fer una teranyina amb un cabdell de llana, anomenar una qualitat positiva de nosaltres mateixos i passar la llana a un company. Quan tothom ja hagi dit la seva qualitat positiva obtindrem una preciosa teranyina de coses bones. A continuació, per desfer-la, haurem de dir una qualitat bona del company següent, és a dir del company que en la formació de la teranyina ens ha passat el cabdell. Per últim, conversarem sobre totes les coses bones que s’han dit i com ens sentim després de dir-les i sentir-les.

Amb aquesta activitat els infants reflexionaran sobre les coses bones de cada company i les d’un mateix adonant-nos que tots tenim moltes qualitats bones tot i que sovint és més fàcil veure les dolentes.
Aquesta dinàmica vindrà introduïda per una nota i un cop realitzada aconseguiran un dígit del cadenat, no cal que sigui per ordre.
JOC DE LES CADIRES COOPERATIU

Aquí tenim la versió cooperativa del tradicional joc de les cadires. Aquesta versió consisteix a intentar, cada vegada amb menys cadires, que tots els companys pugin a algun lloc. És a dir, quan la música es pari no ha de quedar cap infant en terra, han d’estar tots damunt les cadires. Començarem amb una cadira per infant i anirem reduint cadires fent que sigui necessari compartir espai i ajudar-se a mantenir l’equilibri. En aquest joc ningú guanya, o bé tots guanyen o bé tots perden. Per últim, farem conversa per expressar com ha anat i com ens hem sentit. També els podem preguntar què és el que més els ha agradat d’aquest joc amb la intenció que surti la cooperació (ajudar-se).
Aquest joc em resulta una versió genial del clàssic joc de les cadires on cada ronda un nen sortia eliminat. A més, fomentarà la cooperació per a la consecució d’un objectiu comú.
Aquesta dinàmica vindrà introduïda per una nota i un cop realitzada aconseguiran un dígit del cadenat, no cal que sigui per ordre.
PUZLE CONJUNT
L’objectiu principal d’aquesta activitat és la realització d’un puzle grupal. És a dir, cada infant de la classe tindrà una peça que haurà de col·locar i podrà ajudar als companys si aquests ho necessiten amb explicacions d’on creu que va. El puzle ha de ser de peces grans, per tal que tots ho vegin bé, i d’unes 30 peces, perquè n’hi hagi mínim una per a cada infant. Per últim parlarem de com ha anat l’activitat i si ens ha resultat fàcil o difícil i per què. També parlarem de què passaria si faltés un company i com ho solucionaríem.
És una bona activitat de cohesió de grup, ja que tots tenen una peça d’aquest puzle i, per tant, tots som necessaris per a poder-lo acabar. Aquest simple fet resulta ser una metàfora de la realitat com a grup classe on tots tenim el nostre paper i tots som importants.
Aquesta dinàmica vindrà introduïda per una nota i un cop realitzada aconseguiran un dígit del cadenat, no cal que sigui per ordre.
PASSA EL CERCLE

Aquesta dinàmica consisteix a passar un cercle d’un company a un altre sense fer servir les mans i agafats en rotllana. És una activitat que requerirà habilitat, enginy i cooperació.
Així doncs hauran d’aconseguir que el cercle doni dues voltes senceres a la rotllana col·laborant entre tots perquè així sigui.
Considero que aquesta pot ser una dinàmica divertida i engrescadora per als infants alhora que cohesionadora, ja que requereix el paper de tots i cadascun d’ells.
Aquesta dinàmica, com les altres, vindrà introduïda per una nota i un cop realitzada aconseguiran un dígit del cadenat, no cal que sigui per ordre.
Amb la correcta realització d’aquestes 4 dinàmiques que els proposem (vegeu més opcions d’activitats sota aquestes línies) aconseguiran els 4 dígits per obrir la motxilla. En obrir-la hi trobaran una nota semblant a aquesta:
El regal/premi serà una carta de motivació personalitzada per a cada infant o bé part del material comú de la classe, si aquesta es duu a terme a l’inici del primer trimestre. La intenció de la carta és aconseguir que cada infant, des del primer dia de curs, es senti especial i únic com és. Per elaborar les cartes ens poden ajudar les mestres que els han tingut en anys anteriors per tal de saber quins aspectes destacar de cada infant. Considero que mai està de més que et diguin allò que et caracteritza i allò que se’t dóna bé.
MÉS OPCIONS…
Com haureu vist, totes les activitats no són més que dinàmiques de cohesió de grup. Podeu fer les que més us agradin. No cal que siguin les que proposo en aquest post, és clar.
Us en deixo alguna més per aquí. Segurament ja les coneixeu totes o les heu anat veient per aquí al blog…les adoro! En trobareu moltes més al post del CALENDARI D’ADVENT: proposta per a la cohesió de grup.
EL GLOBUS
Aquesta dinàmica consisteix a aconseguir que tots els infants de la classe toquin el globus sense que aquest caigui a terra S’ha de treballar en equip per evitar-ho. Durant el transcurs de la dinàmica la mestra anirà afegint consignes com per exemple: “només es pot tocar el globus amb la punta dels dits” o “només podem tocar el globus amb el cap”. Per acabar, com sempre, farem 5 minuts de conversa.
És una dinàmica fàcil i divertida per promoure la cohesió de grup i fomentar la comunicació per un mateix objectiu.
RISOTERÀPIA
La risoteràpia és aquella tècnica psicoterapèutica que té per objectiu produir beneficis mentals i emocionals a través del riure. Així doncs, col·locant-nos tots amb el cap recolzat a la panxa d’un company ens disposarem a passar una bona estona tot rient perquè sí i de manera conjunta, que no és el mateix que fer-ho tot sols. L’única consigna que podem donar és no aixecar el cap de la panxa del company. Per acabar, conversarem sobre com ens hem sentit realitzant la dinàmica.
Aquesta teràpia ajudarà als infants a alliberar tensions i ajudarà en la creació de vincles i confiança en els companys i de ben segur que us demanaran fer-ho més vegades.
EL VENT
Aquesta és una dinàmica molt coneguda per fomentar la confiança en els companys. Consisteix a fer una rotllana petita i sense espais on un company situat al mig s’ha de deixar portar representant el “vent” i la resta l’ha d’acompanyar amb braços i cos sense deixar que caigui. És important que el del mig es mantingui amb el cos ben estirat i es deixi caure confiant en els companys amb els ulls tancats. La sensació que experimentarà els encantarà i els unirà més al grup. Per acabar l’activitat, i quan tots ja hagin experimentat com es sent el vent, parlarem de les sensacions que ens ha portat el joc i com ens hem sentit amb els companys. També podem preguntar si ens ha costat deixar-nos portar o hem confiat des de bon començament.
És una genial manera de confiar amb el grup i sentir que et deixes portar com el “vent”. La confiança en els companys és un valor molt important a treballar en l’etapa d’infantil i aquesta n’és una bona manera.
BINGO DE COMPANYS
Aquest és un bingo alternatiu i consisteix a respondre algunes preguntes sobre els alumnes de la classe. És a dir, hauran de trobar un company que compleixi cada ítem i no es pot repetir d’infant. Per exemple, hauran de trobar un company o companya que tingui dos germans, un o una que tingui un gat, un o una que li agradi molt llegir, un o una que li agradi la verdura… i qualsevol consigna que se’ns acudeixi. Un cop hagin trobat i escrit el nom d’un company a cada consigna diran “BINGO!”. La gràcia és que vagin per la classe preguntant i resolent el bingo. Us deixo aquí la meva versió.
Aquest joc els permetrà conèixer més als seus companys i els seus gustos i per tant fomentarà la cohesió del grup classe.
Fins aquí la meva proposta per començar el curs enfortint la cohesió de grup i l’autoestima de cada infant.
Us deixo la versió descarregable aquí.
SOM-HI MESTRES, A MENJAR-NOS AQUEST 2018-19!!!

M’agrada molt l’activitat i tot el teu blog!! Gràcies per inspirar-nos!! 🙂
Gràcies a tu per llegir-me i comentar! Molt bon inici de curs!!
Enhorabona per aquesta entrada…m’ha encantat!!! La faré a la meua aula de 4t de primària …moltíssimes gràcies per compartir.
Gràcies Elena!! Quina il·lusió llegir que ho posaràs en pràctica!! Ja m’explicaràs com ha anat. De nou, gràcies per llegir-me!
Enhorabona per la feina!! Fa dies que tinc en ment fer algun scape room però no sabia com fer-ho. Tinc ganes de provar-ho. Una pregunta: com els hi dones els números? els han de trobar o el final de l’activitat els hi dones?
GRÀCIES PER COMPARTIR
Gràcies Cèlia! Aquesta proposta només agafa la idea del cadenat de l’scape room… m’encantaria fer-ne un de més semblant als de veritat per a infants, potser m’animo ejej Pel tema dels números pots donar-los tu o fer que siguin el resultat final de l’activitat. Per exemple, que el número es trobi dins del cabdell de llana (Teranyina de les coses bones) o a sota l’última cadira (Joc cadires cooperatiu)… tot depèn de l’edat també. Pots fer-ho com vulguis i creguis! De nou moltes gràcies per comentar i espero que vagi genial la posada a la pràctica!
Per cert, el puzle també pot ser el número en questió una vegada montat i així també t’assegures que hi ha tantes peces com infants! Ja m’explicaràs com ho fas finalment!!
Gràcies per aportar propostes de cohesió de grup que són bàsiques i importantíssimes en infants que passen moltes hores plegats. Bon inici de curs!
Hola, t’acabo de conèixer, m’encanta aquesta proposta! moltíssimes gràcies per compartir 🙂
Moltíssimes gràcies pel teu comentari!! Et convido a donar un cop d’ull al CALENDARI D’ADVENT PER LA COHESIÓ DE GRUP!!
Gràcies!!… Faig la monitora a un centre de terapia ocupacional, buscaba dinàmiques de coheció de grup per treballar amb les persones usuaries i he trobat el teu bloc,… M’ENCANTA!!…M’agraden molt les teves propostes i penso adaptarles una mica per ells. Moltes gràcies altre vegada!!
Quina propsta més xula! Quina recompensa poses dins la motxilla?
Gràcies per compartir els teus recursos!
Hola Anna! Perdona la tardança en la meva resposta, el temps no sempre està a favor… jeje A la motxilla hi solia posar algun material comú de l’aula acompanyat d’alguna carta de motivació, però hi pots posar allò que creguis convenient i que al teu grup li pugui ser motivador. 😉
Gràcies per comentar!!
M’ha agradat molt Fantàstica feina!! Gràcies per compartir
FELICITATS!!
Les propostes són realment genials.
Gràcies per compartir!!