DECÀLEG D’UN/A BON/A MESTRE/A

Un/a mestre/a és, des del meu punt de vista, un TOT TERRENY i, per tant, ha de tenir moltes qualitats. Ser mestre/a implica moltes més funcions que no només la d’ensenyar com tothom es pensa. En aquest post anomenaré les 10 qualitats que, per a mi, ha de tenir una BON/A MESTRE/A.  De ben segur que me’n deixo moltes però he intentat fer una llista de les 10 que considero imprescindibles.

Així doncs, un/a MESTRE/A HA DE SER O TENIR:

  

UNA PACIÈNCIA INESGOTABLE.

Així és, un/a mestre/a ha de ser PACIENT i molt. Si no és així amb un dia a l’aula en tindrà ben prou. Considero que la paciència va de la mà de la vocació. Sense vocació la paciència s’acaba ràpidament, però si fem el que ens agrada i estimem podem tenir una paciència infinita.

  

SABER SER ALUMNE EN ALGUNS CASOS.

Una bon/a mestre/a ha d’estar sempre obert/a a aprendre dels seus alumnes i d’altres companys. La societat avança i la formació constant ha d’estar present a l’agenda de tot/a docent, i no em refereixo només a la reglada.


CAPAÇ D’ENTENDRE TOTES LES SITUACIONS QUE ES PRESENTEN A UNA AULA. 

L’empatia és un tret fonamental d’un/a bon/a mestre/a. Hem de saber posar-nos en la pell de totes les situacions personals de la gran diversitat de l’aula. Hem de pensar que la majoria de famílies ho fan el millor que saben i evitar els judicis de valor, no som ni policies ni jutges som MESTRES.

ALEGRE FINS I TOT EN ELS MALS DIES.

Tothom té dret a tenir un mal dia, però a un/a mestre/a, gairebé, no se li notarà. Un/a bon/a mestre/a té la capacitat de canviar la mentalitat en entrar a l’aula i fer aparèixer el seu millor somriure cada dia. És important tenir un somriure per a cada infant, ells són els protagonistes.

AMOR PER REPARTIR A TOTS ELS INFANTS.

En les edats en què ens movem l’afecte hi juga un paper molt important. És per això que s’establiran molts vincles afectius entre l’adult i els infants els quals els faran sentir segurs i còmodes dins l’aula.

UN SISTEMA IMMUNOLÒGIC A PROVA DE QUALSEVOL VIRUS

Molts dies, setmanes i mesos ens trobarem exposades a virus i malalties de diferent caire, sobretot a les estacions de més fred de l’any. I no, no som metges de capçalera. Així doncs el nostre sistema immunològic ha d’estar preparat per suportar-ho tot, des de mocs verds i densos fins a caques grogues i toves. Sí, així és la nostra feina.

ULLS PER TOT EL COS I UNES ORELLES D’ELEFANT.

L’observació en la tasca de docent és primordial i imprescindible. Ens serveix per veure i conèixer com i en quin moment es troba cada infant i quines necessitats i interessos té. Per tant, des del meu punt de vista, un/a bon/a mestr/a ha de ser una bona observadora i intentar captar tots els moments d’una aula.

MILIONS D’IDEES I PROJECTES PER A FER.

La creativitat no pot faltar dins una aula d’infantil. Un/a bon/a mestre/a l’ha de fomentar entre els seus alumnes i tenir-la per inventar i crear nous projectes plens de nous aprenentatges.

COMPROMESA AMB EL MÓN.

El món està per canviar-lo i nosaltres som els principals encarregats. Hem de fomentar el respecte pel què ens envolta, la solidaritat i l’esperit crític en els nostres alumnes. Amb aquests valors entendran el món del seu voltant i tindran les eines necessàries per canviar allò que no funciona. Hem de ser crítics per a fomentar que els nostres alumnes també ho siguin i creïn una opinió personal i busquin les explicacions d’allò que succeeix al seu voltant.

ESTIMAR L’EDUCACIÓ.

Hem d’estimar allò que fem i creure-hi plenament. Hem de creure en tots els nostres alumnes, ja que tots són únics i especials. És l’única manera de transmetre als infants que allò que fan és important al món i que l’educació és un regal i un dret. Hem d’estimar i mimar l’educació perquè, avui en dia, ningú ho farà per nosaltres.

  

Fins aquí el meu DECÀLEG D’UNA BONA MESTRA!

Fins aviat MESTRES!

   

    

    

     

   

Comparteix-ho!

3 thoughts on “DECÀLEG D’UN/A BON/A MESTRE/A”

  1. Bona nit,

    No sóc una mestra de menuts, si d'estudiants universitaris. La Paula, de forma directa i clara demanda un compromís i implicació en l'educació més enllà dels coneixements teòrics i metodològics. Hi estic totalment d’acord, en uns temps en que lleis, és a dir límits no sempre necessaris, ens apilonen contra la paret i ens omplen de prejudicis i de desamin, trenco una llança per recuperar gaudir i revolucionar el fet de ser mestre. Dels més petits als més grans!

  2. Totalment d'acord, però no m'agrada que es parli en femení tota l'estona. A Educació Infantil també hi treballen homes i són igualment vàlids.

  3. Tens tota la raó del món! Tendeixo a parlar en femení perquè se'm fa pesat posar sempre el/la mestre/a però està clar que poden ser tan bons mestres els homes com les dones! Ho tindré present en properes publicacions! Moltes gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.