EL SUDOKU EXERCITA EL “COKU”

El SUDOKU és el passatemps de més èxit del món. Ha aconseguit enganxar a milers de persones al món. No té edat i el nivell de dificultat va des de molt fàcil a expert, per tant, tothom el pot gaudir. Els sudokus, a més d’ajudar a passar en temps (passatemps), permet despertar i exercitar el “COKU”, així com el raonament lògic i les habilitats matemàtiques. I us preguntareu, tots aquests beneficis poden també donar-se amb infants? La resposta és un SÍ en majúscules i més endavant us explico el perquè. Primer us vull explicar l’anècdota que em va fer apuntar aquest tema a la llista de “posts pendents” i és la següent:

QUÈ AJUDEN A POTENCIAR ELS SUDOKUS?

Treballar amb Sudokus a infantil pot ajudar a treballar habilitats i continguts propis de l’etapa en qüestió. Alguns d’aquests són:

  Estimulen la lògica i el raonament: per a la resolució de tot Sudoku cal aplicar la lògica i el raonament per a situar els números allà on correspon. És un gran exercici de lògica.

  Potencien la relació espacial, a l’haver de situar els nombres en una quadrícula i seguint unes consignes.

  Fomenten el sentit numèric, ja que el treball és, en la majoria de casos, en relació a números de l’1 al 9.

  Permeten entendre la relació i seqüència dels números, necessària per a la bona resolució del Sudoku.

  Potencien la creació d’estratègies pròpies per a la resolució. Cada infant acabarà elaborant les seves estratègies i passos o escollint aquell que li va millor per a completar el Sudoku.

  Permeten l’autoavaluació. El Sudoku només té una solució i si algun nombre no està ben situat, no podrà ser finalitzat. Per tant, permet al propi infant adonar-se que hi ha alguna cosa malament sense que li ho corregeixi ningú.

Així doncs, fent Sudokus estaran treballant i aprenent infinitat d’habilitats de manera lúdica i voluntària.

COM ORGANITZARIA ELS SUDOKUS DINS L’AULA?

Des del meu humil punt de vista, la millor organització per al treball del Sudoku a l’aula seria en racons. És a dir, oferiria la possibilitat de realitzar Sudokus dins el racó o espai d’aula logico-matemàtic introduint progressivament nivells de més dificultat. Aquests serien plantilles plastificades per a poder-hi escriure amb retolador i posteriorment esborrar-ho per a un altre company. Els canvis de nivell els realitzaria cada trimestre i començaria a finals de P4 o a P5.

Considero que d’aquesta manera mantindrem l’essència lúdica del Sudoku proporcionant llibertat d’elecció en vers altres materials. Realitzant-lo de manera obligatòria o per deures podem crear la reacció contraria a la que esperem i frustració en aquells infants que no aconsegueixin finalitzar-lo o necessitin més temps. Recordem que no deixa de ser un “joc”/passatemps.

Podeu trobar milers de plantilles per a imprimir de diferents tipologies i nivells a diferents pàgines web o crear-los vosaltres mateixes segons nivell. Una idea molt personalitzada que vaig veure durant les pràctiques era un Sudoku fet amb les fotografies dels companys de la classe. 

 

 

 

 

En definitiva, els SUDOKUS poden ser una gran eina lògica i lúdica.

 

 

Aquí us en deixo la versió descarregable!



 

 

Si t’agrada el que llegeixes no dubtis en SEGUIR-ME i estaràs al dia de les meves publicacions.

Recordeu que les crítiques, constructives, i valoracions seran benvingudes. Estaré aprenent tota la vida.

 

FINS AVIAT MESTRES!!! 

 

 
 
 
Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *