COM TRIAR EL MILLOR REGAL SENSE OBLIDAR L’EDUCACIÓ.

El nadal és una època de l’any màgica per a tot infant. Són unes festes plenes d’il·lusions i desitjos. Una època que quan som petits ens fa somiar i imaginar.

Quan arriben aquestes dates i s’encenen els llums dels carrers ens omplen d’anuncis de colònies i joguines que fan venir algunes reflexions al cap. Una d’elles està relacionada amb quin tipus de regals hem de fer als nostres menuts de la família. Fa anys que em pregunto si fent tants regals als infants per a reis (no entraré en la resta de l’any) els estem ajudant o atabalant. Sembla que la quantitat guanya a la qualitat a moltes cases, i quan parlo de qualitat no vull dir més car, ja que sovint fins i tot és al contrari. Vivim en una societat on el consumisme està a l’ordre del dia i durant el nadal tot es magnifica encara més. Estem influenciats pels mitjans de comunicació que ens inciten a comprar i comprar durant les festes de nadal, una tradició on els REGALS són els principals protagonistes.

Així doncs, aquest post va dedicat a ajudar a les famílies en l’elecció d’un bon regal oferint-los una sèrie de consells i criteris a seguir en aquesta tria.

CONSELLS PER TRIAR UN BON REGAL DE NADAL.

Tant si fas cagar el Tió  com si esperes als Reis Mags d’Orient  aquests consells t’ajudaran a escollir un bon regal per als menuts de la casa.

Oferiu-los catàlegs de les botigues que considereu més interessants.

Avui en dia els infants reben molta influència dels mitjans i els catàlegs que més miren i tenen al seu abast són els de les grans empreses de joguines què no pensen en massa més que vendre més que ningú. Per tant, crec que resulta positiu oferir-los, també, catàlegs com el d’Abacus, Imaginarium, JugarXJugar, Eurekakids, etc.

Feu la carta del Reis o el Tió en família i feu-ne també una els pares.

Serà un bon moment per fer preguntes i conèixer el perquè de cada joguina que escull. A més, si us veu fer la vostra carta, la il·lusió es mantindrà i sereu el seu exemple a seguir.

No caure en Estereotips.

No hi ha joguines de nens i joguines de nenes, són totes JOGUINES i prou. Hem de tenir clar que les classificacions de jocs no es basen mai, o no deurien, en el gènere. Si des de ben petits els eduquem sense estereotips, estarem fomentant valors molt importants per a la vida com la tolerància, el respecte i l’empatia.

Hem de pensar en els interessos i gustos dels infants.

No oblidem que el regal és per a ells i ha d’estar pensat perquè sigui del seu gust. Això no treu que pugui ser educatiu o que hagi de ser el que surt per la TV. Hi ha milers de jocs i joguines més enllà dels que ensenyen els mitjans i de ben segur que algun s’adapta als interessos de l’infant en qüestió.

Reflexionar sobre les possibilitats de la joguina.

Abans de comprar-la ens hem de fer preguntes com: Què aprendrà amb aquest joc/joguina? Què pot fer amb ella? Quantes coses pot fer amb aquesta joguina?

Comprovar que s’adequa a l’edat de l’infant.

Sembla lògic i evident però és un aspecte imprescindible per a fer un bon regal. Sovint els infants demanen jocs o joguines que no són adients a l’edat i ho passem per alt o no ens hi fixem. Això no vol dir mirar només l’edat recomanada a la capsa, sinó més aviat vol dir pensar-hi.

No ens hem de deixar influenciar pels anuncis i mitjans de comunicació.

Com esmento en molts altres punts d’aquest post, els mitjans ens ensenyen el que els interessa i, en aquest cas, els regals més comercials que aconsegueixin que tots els infants els demanin a les seves cartes als Reis. En pocs casos anuncien els més educatius i interessants.

Buscar regals que impliquin tant el joc en solitari com el joc en grup o família.

Els infants han de saber jugar tant en grup com sols. No tots els infants tenen germans i no sempre les famílies poden estar jugant amb ells. Hi ha jocs i joguines que permeten jugar en solitari i alhora en grup.

Proposeu als infants renunciar a un dels regals de la llista per ajudar que tots els altres nens també en puguin tenir.

Aprendre a renunciar a alguna cosa que no necessites per solidaritat també és educar en valors. De més gran podem, inclús, proposar-los portar els regals d’altres anys que gairebé no ha fet servir i estan en bon estat a alguna ONG.

9 BIS

Regalem solidaritat!

Hi ha moltes fundacions que necessiten un cop de solidaritat i molts infants que encara han de viure i aprendre el que vol dir aquesta paraula. El Nadal és un moment més per reflexionar i fomentar valors positius per construir la societat que volem, altruista i empàtica.

No oblideu el CARBÓ!

Els nens són nens i no Sants. Amb el Carbó i una carta conjunta entre els pares i els Reis podem aconseguir miracles!! Per a ells el Reis són les Majestats i els pares uns referents a seguir pel que és important la seva valoració de l’any. No cal dir que no han de ser tot coses dolentes o que fa malament, cal valorar les moltes altres de les que estem orgullosos. No s’ha de sentir amenaçat sinó recolzat i estimat per seguir creixent i aprenent.

 

 

 

Per si els Reis Mags necessiten ajuda els deixo la meva sel·lecció de regals educatius del 2017 i la meva wish list del 2018!!!!

 

 

 

Fins aviat!!

 

 

 

 

 

 

Comparteix-ho!

3 thoughts on “COM TRIAR EL MILLOR REGAL SENSE OBLIDAR L’EDUCACIÓ.”

  1. Paula estic d'acord amb tu sobre la influencia del mitjans i la publicitat vers els infants… Tanmateix, en el post potser caldria concretar per a quines edats són les teves recomanacions. Potser es podria diferenciar entre com decidir els regals per festes amb els nens i nenes de 0-4 i els més grans: a partir de 5-6 anys. En el primer cas, els nens no han d’estar tan afectats per publicitat de la televisió o les webs de jocs!. De fet crec, sincerament, que n'han de ser consumidors puntuals i estar gairebé sempre acompanyats quan miren els dibuixos o programes de la seva edat. Així doncs, seria potser més interessant que quan ofereixis informació concreta com per exemple un catàleg de joguines, estiguem parlant de nens i nenes més grans a partir de cinc anys… On queden el misteri i la sorpresa del Tió o els Reis pels més menuts?

  2. Bones pautes Paula!
    Referent al comentari anterior, penso que la oferta de diferents catàlegs ha de començar abans dels cinc anys, perquè als 2-3 anys els infants ja miren els catàlegs i ja estan molt influenciats per aquests, almanco a Menorca.

  3. Pingback: Què regalo a la meva filla o al meu fill? – El Molí Petit

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *