El Nadal és una època de l’any màgica per a tot infant. Són unes festes plenes d’il·lusions i desitjos. Una època que quan som petits ens fa somiar i imaginar.
Quan arriben aquestes dates i s’encenen els llums dels carrers ens omplen d’anuncis de colònies i joguines que fan venir algunes reflexions al cap. Una d’elles està relacionada amb quin tipus de regals hem de fer als nostres menuts de la família. Fa anys que em pregunto si fent tants regals als infants per a reis (no entraré en la resta de l’any) els estem ajudant o atabalant. Sembla que la quantitat guanya a la qualitat a moltes cases, i quan parlo de qualitat no vull dir més car, ja que sovint fins i tot és al contrari. Vivim en una societat on el consumisme està a l’ordre del dia i durant el nadal tot es magnifica encara més. Estem influenciats pels mitjans de comunicació que ens inciten a comprar i comprar durant les festes, una tradició on els REGALS són els principals protagonistes.
Així doncs, aquest post va dedicat a ajudar a les famílies en l’elecció d’un bon regal oferint-los una sèrie de consells i criteris a seguir en aquesta tria.
CONSELLS PER TRIAR UN BON REGAL DE NADAL.
Tant si fas cagar el Tió com si esperes als Reis Mags d’Orient
aquests consells t’ajudaran a escollir un bon regal per als menuts de la casa.
Oferiu catàlegs de les botigues de proximitat que considereu més interessants i respectuoses.
Avui en dia els infants reben molta influència dels mitjans i els catàlegs que més miren i tenen al seu abast són els de les grans empreses de joguines què no pensen en massa més que vendre més que ningú. Per tant, crec que resulta positiu oferir-los altres catàlegs com el d’Abacus, JugarXJugar, Jugar i Jugar, Kinuma, Jugaia i moltes més que les compis de Profes en apuros comparteixen en aquest POST. També podeu visitar botigues del barri i fer-ne una tria per a la carta. Mammaproof ha dissenyat un catàleg xulíssim amb les recomanacions de diferents botigues que us recomano visitar (clic aquí)
Feu la carta dels RRMM o el Tió en família i feu-ne també una els adults.
Serà un bon moment per fer preguntes i conèixer el perquè de cada joguina que escull. A més, si us veu fer la vostra carta, la il·lusió es mantindrà i sereu el seu exemple a seguir.
No caigueu en Estereotips.
No hi ha joguines de nens i joguines de nenes, són totes JOGUINES i prou. Hem de tenir clar que les classificacions de jocs no es basen mai, o no haurien, en el gènere. Si des de ben petits els eduquem sense estereotips, estarem fomentant valors molt importants per a la vida com la tolerància, el respecte i l’empatia.
Heu de pensar en els interessos i gustos dels infants.
No oblideu per a qui és el regal i ha d’estar pensat perquè sigui del seu gust. Això no treu que pugui ser educatiu o que hagi de ser el que surt per la TV. Hi ha milers de jocs i joguines més enllà dels que ensenyen els mitjans i de ben segur que algun s’adapta als interessos de l’infant en qüestió.
Reflexioneu sobre les possibilitats REALS de la joguina.
Abans de comprar-la ens hem de fer preguntes com: Què aprendrà amb aquest joc/joguina? Què pot fer amb ella? Quantes coses pot fer amb aquesta joguina? Recordeu que, quantes més coses faci la joguina per sí mateixa, menys coses farà l’infant amb aquesta.
Comproveu que s’adequa a l’edat i moment maduratiu de l’infant.
Sembla lògic i evident, però és un aspecte imprescindible per a fer un bon regal. Sovint els infants demanen jocs o joguines que no són adients a l’edat i ho passem per alt o no ens hi fixem. Això no vol dir mirar només l’edat recomanada a la capsa, sinó més aviat vol dir pensar-hi, vosaltres coneixeu millor que ningú a la vostra criatura.
No oblidem que comprar un joc o joguina que no s’adeqüi a l’edat o moment maduratiu de l’infant pot generar frustracions (si aquesta és per a més grans) o decepció i avorriment (si aquesta és per a menys edat)
No ens hem de deixar influenciar pels anuncis i mitjans de comunicació.
Com esmento en molts altres punts d’aquest post, els mitjans ens ensenyen el que els interessa i, en aquest cas, els regals més comercials que aconsegueixin que tots els infants els demanin a les seves cartes. En pocs casos anuncien els més educatius, interessants i sostenibles.
Tingueu en compte aquests 4 criteris (la regla dels 4 regals)
En primer lloc, l’infant ha de tenir un regal que realment desitgi. D’altra banda, entre els regals cal que hi hagi algun que necessiti, sigui joguina o no. En tercer lloc, un dels regals ha d’anar relacionat amb la literatura, és a dir, ha de ser un conte o llibre. Per últim, cal que tingui un regal d’ús quotidià, com roba o sabates.
Proposeu als infants renunciar a un dels regals de la llista o de casa que ja no faci servir.
Aprendre a renunciar a alguna cosa que no necessites per solidaritat també és educar en valors. De més gran podem, inclús, proposar-los portar els regals d’altres anys que gairebé no ha fet servir i estan en bon estat a alguna ONG.
9 BIS
Regalem solidaritat!
Hi ha moltes fundacions que necessiten un cop de solidaritat i molts infants que encara han de viure i aprendre el que vol dir aquesta paraula. El Nadal és un moment més per reflexionar i fomentar valors positius per construir la societat que volem, altruista i empàtica. Així doncs, un dels regals de la llista pot ser solidari i ajudar a alguna organització local (Pallapupas, OpenArms, IntermonOxfam, Unicef, Fundació Arrels, etc)
No oblideu el CARBÓ!
Els infants són això infants. Amb el Carbó i una carta conjunta entre la família i els RRMM podem aprofitar aquest moment màgic!! Per a ells el Reis són màgia i la família els seus referents a seguir pel que és important la seva valoració de l’any. No cal dir que no han de ser coses dolentes o que fa malament, cal valorar les moltes altres de les que estem orgulloses. No s’ha de sentir amenaçat sinó recolzat i estimat per seguir creixent i aprenent.
RECORDEU! Ni el carbó ni els Regals han de ser mai una amenaça o un premi!
Per si els Reis Mags necessiten ajuda els deixo la meva sel·lecció de regals educatius del 2017 i la meva wish list del 2018!!!!
Fins aviat!!
Paula estic d'acord amb tu sobre la influencia del mitjans i la publicitat vers els infants… Tanmateix, en el post potser caldria concretar per a quines edats són les teves recomanacions. Potser es podria diferenciar entre com decidir els regals per festes amb els nens i nenes de 0-4 i els més grans: a partir de 5-6 anys. En el primer cas, els nens no han d’estar tan afectats per publicitat de la televisió o les webs de jocs!. De fet crec, sincerament, que n'han de ser consumidors puntuals i estar gairebé sempre acompanyats quan miren els dibuixos o programes de la seva edat. Així doncs, seria potser més interessant que quan ofereixis informació concreta com per exemple un catàleg de joguines, estiguem parlant de nens i nenes més grans a partir de cinc anys… On queden el misteri i la sorpresa del Tió o els Reis pels més menuts?
Bones pautes Paula!
Referent al comentari anterior, penso que la oferta de diferents catàlegs ha de començar abans dels cinc anys, perquè als 2-3 anys els infants ja miren els catàlegs i ja estan molt influenciats per aquests, almanco a Menorca.
Pingback: Què regalo a la meva filla o al meu fill? – El Molí Petit