JA SÓC MESTRA, I ARA QUÈ????

Aquesta és la pregunta que més vegades m’he fet des que he acabat el Grau. D’acord, ara ja sóc mestra I ARA QUÈ!!?? I com jo moltes companyes es fan la mateixa pregunta. Ens trobem a les portes d’un futur incert i d’una entrada al món laboral molt complexa.

Així doncs aquest post va dirigit a totes aquelles recents graduades que s’han pogut trobar amb aquesta inquietant pregunta com m’ha passat a mi. Explicaré la meva experiència personal davant el pànic de la indecisió i exposaré les opcions (poques) que se’ns presenten.

El dia de l’entrega i presentació del meu Treball de Fi de Grau en un primer moment em vaig sentir alleujada i feliç però aquella sensació va tardar poc en canviar per una de més indescriptible. Em vaig sentir perduda. Vaig pensar: genial, I ara què??”Però de seguida em vaig autorespondre: ara VACANCES, PAULA!” Però tot i estar de vacances (treballant) aquella pregunta no deixava de rondar-me com una mosca collonera (perdoneu per l’expressió). El tema m’inquietava així que vaig decidir fer un SUPER currículum, el qual em va portar de cap durant dues setmanes. Havia de ser original, complet i vistós, que no passes desapercebut i donés ganes de saber més de mi. Avui en dia hi ha molts currículums circulant i molts ni tan sols s’arriben a llegir. Fer-lo em va donar un punt de tranquil·litat de pensar que ja estava fent passes pel meu futur incert.

S’acostava el setembre i el meu gran dubte es feia cada dia més present i més pesat. Realment em creava una angoixa important. Vaig enviar el currículum a tot arreu: escoles privades, AMPAS, empreses de menjador i vaig penjar cartells per fer cangurs i repassos. Què podia fer més? La resposta és fàcil però difícil de dur a terme: ESPERAR. Aquesta opció no m’agradava ni m’agrada. És per això que vaig decidir fer una llista de les possibilitats que tenim els/les recents graduats/des en Educació Infantil.

 Inscriure’t a la Borsa de Personal Docent del Departament d’ensenyament.

Aquesta opció és la que tothom aconsella, ja que et permet estar en possibles substitucions a centres de caràcter públic. La majoria de gent quan els expliques que t’acabes de graduar en Ed. I et diu: “ja t’has inscrit a les llistes??”. Segur que us resulta familiar aquesta pregunta, oi?

Doncs bé, les famoses llistes estan TANCADES des del gener i no hi ha data d’obertura segons la conselleria d’educació. Davant la meva pregunta sobre quan les obririen, fet el mes passat personalment, em van respondre que això ni se sabia ni s’anunciava amb antelació. En definitiva, s’ha d’anar entrant regularment a la pàgina web d’ensenyament per mirar si s’obren. Us deixo l’enllaç on, segons el que sé, sortiran les llistes i des d’on ens podrem inscriure.

ATENCIÓ MESTRES!!: recordeu que un dels requisits per poder-vos inscriure en el moment en què s’obrin les llistes és tenir el certificat que acrediti el CATALÀ C. Aquest us el donaran a qualsevol institut però millor si aneu allà on vau cursar l’ESO. No és instantani, és a dir, tarden una o dues setmanes així que feu-lo com més aviat millor i així ja el tindreu. I com a novetat us demanaran el Certificat d’antecedents penals, el qual també requereix un temps així que, si ho feu per avançat, us evitareu patir i córrer durant el termini d’apertura de la borsa.

Els altres requisits els trobareu a aquí.

 Inscriure’t a la Borsa de Personal Docent de l’Ajuntament de Barcelona.

Aquesta és la borsa de docents de les escoles de titularitat municipal. Aquestes són només 13 escoles de Barcelona. Aquesta borsa es va obrir el mes passat amb convocatòries per a personal de Secundària i d’ensenyaments d’FP i de moment no hi ha previsió d’obertura per a mestres d’infantil. Us deixo també l’enllaç. En aquest cas la pàgina web de l’ajuntament marca algunes dates de pròximes obertures de diferents borses. Des de la meva opinió està millor organitzada i es pot veure més clarament les previsions i dates de diferents borses docents. A més a la mateixa pàgina de l’ajuntament es pot veure també la previsió d’obertures, passades i futures, de les borses de la generalitat. Per això us recomano que ho mireu TOT des d’aquesta web que us serà més fàcil i més còmode.

Els requisits són els mateixos que en el cas de la generalitat així que demaneu el certificat del CATALÀ C.

 Presentar-se a les OPOSICIONS.

Algunes fonts diuen que el 2016 es convocaran OPOSICIONS. El que encara és un misteri són el nombre de places i les especialitats que s’opositen. Sobre aquest tema en parlen a molts diaris, molts fòrums i moltes pàgines web, tots fan les seves travesses però encara no es sap res cert.

Per a mantenir-vos al dia de les novetats referents a les opos podeu consultar les webs sindicals d’educació com USTEC.STES o CCOOEducació,  la pàgina web d’ensenyament de la Generalitat i pàgines de facebook com Mestresd’Educació Infantil.

Respecte a aquesta opció considero que val la pena presentar-se si es té intencions d’arribar a formar part dels ensenyaments públics. Us ho argumento. Crec que si tens temps per preparar-t’ho i ganes presentar-se en aquestes següents és una bona opció. No hi perds res i tens l’oportunitat de veure en primera persona com funciona i les parts que componen l’examen. A més, mai se sap si aquell dia la sort estarà de la teva banda, sempre que hagis estudiat eh!! No em mal interpreteu, s’ha d’estudiar!!

Una altra raó per la qual crec que és una bona opció provar és perquè ja feia des de 2010, si no m’equivoco, que no se’n convocaven i no se sap quan se’n tornaran a fer. A més, les que fa poc que hem acabat, tenim molts dels continguts del temari força recents la qual cosa juga a favor nostre.

 Entregar currículums a centres privats i concertats com un/a boig/ja i provar sort.

Mai se sap si pots tenir sort i entrar a treballar a un centre concertat o privat. El que està clar és que sense provar-ho segur que no passarà. En la situació en què ens trobem s’ha de provar tot. En aquests casos, no ens enganyarem, sempre està bé tenir algun contacte en alguna escola.

Així doncs, a fer-vos totes un currículum ben COMPLET, ORIGINAL i VISTÓS que no passi desapercebut i faci lluir els vostres punts forts.

 Realitzar un Voluntariat a una escola.

El Voluntariat també pot ser una bona opció per aconseguir experiència acreditada que, tot i no ser remunerada, dóna punts a totes les borses docents. I pensareu: “treballar sense cobrar?? Ni parlar-ne”  però si ho penseu bé i disposeu de temps per invertir no és pas una mala idea i per alguna cosa s’ha de començar. A més, un voluntariat no t’impedeix seguir buscant feina ni et lliga de per vida.

Jo mateixa n’estic fent un de 3 matins a la setmana i estic molt contenta, aprenc, estic en contacte amb infants, ajudo a una escola pública (que totes estan necessitades de recursos humans) i sumo hores d’experiència al meu currículum.

Així que us animo a fer un VOLUNTARIAT si no sabeu que fer i teniu temps per invertir.

 Continuar amb la teva formació com a docent.

Avui en dia moltes persones quan acaben la carrera el primer que es plantegen és seguir estudiant i/o especialitzar-se. Aquesta és, també, una bona opció però no és gratuïta. Aquesta opció he cregut convenient dividir-la en dues sub-opcions:

Cursos online/ presencials.

Els cursos són una bona opció per a seguir formant-nos. Són assequibles i n’hi ha de diverses durades. A més, molts tenen l’opció de fer-se online la qual cosa els fa totalment compatibles amb alguna feina o, inclús, amb altres cursos.

VIGILEU!! Comproveu que els cursos que feu estiguin reconeguts per la Generalitat de Catalunya com a formació permanent del professorat. Us recomano aquesta web de cursos online, són molt variats i estan reconeguts per la Generalitat.

Màsters/postgraus

Aquesta és l’opció més coneguda i, també, la més cara. Aquestes opcions, en la majoria de casos, impliquen una inversió considerable i no tots la mereixen. D’aquesta opció no puc afegir gaire cosa més, ja que no n’he fet cap ni conec a ningú que l’hagi fet com per opinar al respecte.

 Treballar de caixera en un supermercat (que em disculpin les caixeres)

Malauradament, avui en dia, és l’opció a la qual més graduats han de recórrer. No vull ofendre a cap dependenta, jo mateixa ho sóc durant la temporada d’estiu. Es podria dir que els joves d’avui en dia som la generació més qualificada i sovint hem d’acabar fent feines que no requereixen d’aquesta qualificació, treballant a botigues, supermercats, cafeteries, bars, etc.

 

Fins aquí les opcions i fins aquí el meu post. Espero que sigui del vostre interès i fins la propera.

 

Comparteix-ho!

2 thoughts on “JA SÓC MESTRA, I ARA QUÈ????”

  1. Paula, és genial que t'animis a escriure, compartir coneixements, emocions, sentiments,…
    La meva situació és exactament la mateixa que tu, pe'l que m'hi veig reflectida totalment, entenc com et sents. Però mai hem de perdre l'esperança i les ganes de viure i fer el què realment ens apassiona, pel que et felicito per la teva tasca de voluntariat, ja que a l'escola segur que ho agraeixen i tu adquireixes nous aprenentatges, tant teòrics com pràctics com relacionals que t'aportaran beneficis tant professionals com personals.
    Segueix endavant, una forta abraçada.

  2. Hola Paula, et volia fer una pregunta, saps si es possible estar inscrita en les dos borses a l’hora, la del consorci de barcelona i les del departament d’ensenyament?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *