WEBS I EXTENSIONS PER DIVERSIFICAR L’ACCÉS A LA INFORMACIÓ

La tecnologia és, i ha de ser, una aliada de la inclusió educativa. És a dir, com a docents hem de conèixer les eines que aquesta ens pot oferir per tal de fer arribar el coneixement o l’aprenentatge a totes les persones de l’aula i, per tant, diversificar l’accés a la informació.

Treballar amb tecnologia sembla que fa por, o mandra, no ho sé. Però hem de recordar que treballar amb documents digitals permet transformar-los per tal aquests s’acomodin a les necessitats de cadascú. Recordem que a l’aula tenim 25, o més, persones amb diferents maneres d’aprendre i diferents necessitats i la tecnologia ens pot ajudar a aplanar i adaptar el camí en cada cas.

Actualment, existeixen infinitat de recursos webs i extensions que vetllen per l’accessibilitat als diferents mitjans i dispositius. En el cas dels mòbils, hi ha infinitat d’apps i d’altres funcions que ja venen incorporades, que faciliten l’accessibilitat d’aquest a totes les persones.

Bé, no m’enrotllo més que hem vingut a parlar de webs i extensions que facilitaran l’accés a la informació dels i les alumnes, i més ara que, en molts casos, els hem posat de cop 100% davant les pantalles, sense prèvies jejej

Incís! N’hi ha moooltes, i aquestes són només un recull que he trastejat i m’han semblat senzilles.

PER CONVERTIR TEXT A VEU I VEU A TEXT

Read&Write for Google Chrome

En primer lloc us parlaré de l’extensió Read&Write for Google Chrome ™ que, entre les seves funcionalitats, permet convertir text a veu i la veu a text. A més, és una de les poques extensions que ofereix la veu sintetitzada en Català tot i que per transcriure dictats orals encara no està disponible en totes les pàgines (per documents de Google sí que detecta els dictats de veu en català).

Per afegir-la, cal que primer obriu el Chrome i inicieu la sessió al vostre compte. Després aneu a l’enllaç següent de Chrome Web Store i cliqueu el botó “Afegeix a Chrome”. Aquesta extensió és susceptible d’ús sense registre i gratuït però té limitacions en les seves funcions a partir dels 30 dies. No obstant això, existeix l’opció amb registre pels docents de manera gratuïta que optimitza les funcionalitats. 

Un cop afegida podreu veure que al costat de la barra de navegació hi apareix el següent icona que serà la que caldrà clicar per obrir l’extensió un cop estiguem a la pàgina que ens interessi llegir.

Per defecte, aquesta extensió us vindrà en castellà o anglès així que abans caldrà que trieu l’idioma i la velocitat de lectura des de les Opcions de configuració (icona de la roda dentada, la típica de configuració) a la dreta de la caixa d’eines, clicant als tres punts.

Per transformar el text escrit en una producció oral cal que seleccioneu el text que voleu escoltar i cliqueu al “play” (triangle de la barra d’eines).

Per crear les vostres produccions transcrites caldrà que us trobeu en algun Document de Google (Drive) o algun altre web on escriure. Després haureu de clicar a la icona dels auriculars, seleccionar l’idioma i començar dir el que vulguis escriure. Recorda activar o permetre l’accés del micròfon.

Com ja he comentat, aquesta extensió ofereix l’opció prèmium gratuïta per docents, només cal que ompliu aquest formulari. Si només teniu correu XTEC o GMAIL no us serà possible crear aquest compte, el correu xtec no permet l’accés a les “botiga” d’extensions i el formulari no accepta gmails…Jo, personalment, no ho he aconseguit!

RECOMANACIÓ, si teniu e-mail amb domini del centre i voleu optar a la versió PRÈMIUM PER A MESTRES assegureu-vos que en el moment d’afegir l’extensió tengeu aquesta sessió activada. Pel contrari no coincidirà l’e-mail del formulari amb el de l’extensió (m’ha passat).

Resum funcionalitats

D’aquesta extensió existeix la versió aplicació d’escriptori, amb algunes funcionalitats iguals i molt pràctica, i una versió App per Ipad (aquesta no l’he trastejat gens…)

 

Així doncs us ensenyaré d’altres opcions per quan la versió de prova de 30 dies passi i les funcionalitats d’aquesta gran extensió es vegin seriosament minvades… (mireu la infografia per veure les opcions FREE)

Altres opcions de Text To Spech (TTS)

Tot i que una de les funcions que sí que es manté de forma gratuïta en l’extensió Read&Write és la transformació del text en veu, a continuació us explico dos webs que també fan aquesta funció sense registre ni cap mena de descàrrega.

Festcat

Una altra opció que ofereix la síntesi de la parla en català és la web Festcat. En aquesta tenim l’opció de copiar i enganxar textos de fins a 80 caràcters i reproduir-los oralment en diferents opcions de veus. Senzilla i pràctica si no vols l’extensió de Read&Write o bé si vols transformar algun text extern a internet.

AcapelaBox

D’altra banda estaria la web Acapelabox. Aquesta és una opció ràpida on escriure un text de menys de 300 caràcters i poder-lo sentir llegit amb la possibilitat de modificar-ne la velocitat. Aquesta web ofereix l’opció de TTS en diferents llengües i diferents veus.

AcapelaBox

Altres opcions de transcriptors

Pel que fa a la transcripció, és una de les opcions que l’opció gratuïta del Read&Write no té disponible. Però no patiu, hi ha alternatives i molt bones. A continuació us recomano algunes webs i extensions.

VoiceIn

En primer lloc, l’extensió VoiceIn us permetrà crear textos o frases a través de la parla i us transcriurà tot allò que digueu. A més, és molt senzilla de fer servir, ja que només cal afegir-la a les teves extensions i clicar-hi quan vulgueu fer-la servir.

Google Drive

Una altra opció és l’eina de transcripció de veu a text, en català, que Google Drive porta incorporada, un sistema de dictat automàtic que processa la veu parlada i la transforma en text sense utilitzar el teclat. Aquesta funció del Drive ens permet escriure parlant i, si cal, després corregir les errades. Per gaudir-la només cal que cliquem a la pestanya d’ “Eines” i després a l’opció d'”Escriptura per veu” (que té la icona d’un micròfon). Fàcil oi?

Speechtexter

Per últim, us proposo la web Speechtexter que us permetrà fer dictats de veu i que aquests siguin transcrits sense tocar el teclat. És una web molt pràctica i intuïtiva i amb diverses opcions d’edició i format. A més, permet crear un document word amb el text que hem dictat, a que és genial?

Funciona amb Chrome i també amb app per Android. Amb la versió web, no és necessària cap descàrrega ni registre per a l’ús.

Speech Texter

 

En totes elles és important que us assegureu de permetre l’accés al micròfon!! 

Altres extensions interessants

No volia finalitzar el post sense recomanar-vos una extensió més. No té a veure amb la TTS ni amb la transcripció però sí amb el propòsit d’aquest post, facilitar l’accés a la informació i fer de les TIC una eina més per a la inclusió educativa.

Clearly

Aquesta extensió s’anomena Clearly i permet “netejar” les webs per facilitar la lectura sense distraccions. Aquesta extensió inclou una opció de lectura oral tot i que aquesta resulta massa ràpida i un pèl intel·ligible. Tot i aixì, és una extensió útil que  facilitarà la tasca de recerca d’informació a molts infants.

 

 

Fins aquí el recull d’eines i webs per diversificar l’accés a la informació i fer de les TIC aliades perfectes de la inclusió.

 

 

Alguna WEB o EXTENSIÓ top que necessiti conèixer? Deixeu un comentari si la resposta a aquesta pregunta és Sí!

 

 

 

 

 

 

 

Comparteix-ho!

4 thoughts on “WEBS I EXTENSIONS PER DIVERSIFICAR L’ACCÉS A LA INFORMACIÓ”

 1. Bon dia,

  Porto anys amb el tema de les síntesi de veu sempre orientat a opcions gratuïtes. He elaborat utilitats pels ordinadors en local i algun article.
  http://xtec.cat/~agassol/dislexic.htm
  https://www.rosasensat.org/revista/el-mobil-a-laula-num-409/escola-dislexic2-ajudes-tecniques-davant-el-codi-escrit/?fbclid=IwAR2QnXUnxcMJgrtYOF58PFx3XYN5jX0d0AqXX7_uoOBCPN7kh8ps9k1nn2k

  També he experimentat extensions per diferents navegadors web i per altres vies d’accés i transmissió dels coneixements, diferents al text escrit (vídeo-tutorials…).
  Seguim trobant limitacions en relació al català (per ex: La lectura per veu als documents Drive de Google té menys opcions en català que en castellà i moltes menys que en anglès). El problema de moltes de les aplicacions i extensions que comentes està en tenir una síntesi de veu de qualitat en català gratuïta. Als navegadors web solen usar la síntesi en català del traductor Google, que és força rudimentària. Hi ha una guerra comercial entre empreses que implica en molts casos tenir pressupost per a pagar les opcions premium (Microsoft està apostant fort, però a partir de la versió Office 365, que és de pagament anual, i el navegador Internet Explorer Edge).
  Jo parteixo de l’educació pública i gratuïta, pel que cerco opcions lliures o gratuïtes.
  Un altre aspecte important és el sistema operatiu que s’utilitza (Windows, Android, Linkat, iOS), no tot funciona a tota reu.
  Miraré alguns dels enllaços i utilitats que comentes, perquè alguns fa temps que no els he mirat i algun no el coneixia.

  Mercès.

  1. Bon dia,
   Agrair-te molt el teu comentari així com els consells que ofereixes. És ben cert que, pel que fa en llengua catalana, és molt complicat trobar un recurs que sigui complet i gratuït. En aquest post pretenia esmentar-ne algun que he trastejat i he trobat útil i, així, compartir aquestes eines per facilitar l’accés a la informació que poden ser d’utilitat per a tots/es. També és cert que en falten d’altres així com per altres tipus de dispositius, ja que aquests recursos són útils per navegador Chrome.

   De nou molt agraïda pel teu comentari així com per les eines que ens has compartit!!

   Seguim en contacte!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *