20 CONTES DE DONES QUE VAN CANVIAR EL MÓN

Per a nenes i nens l’han de continuar canviant!!

Aprofitant que tot just hem passat EL DIA DE LA DONA us deixo un recull d’àlbums il·lustrats en els quals les protagonistes són dones, o millor dit SÚPER-DONES, per tal que pogueu treballar-les durant tooooot l’any! Totes elles van aconseguir grans fites que les han fet formar part de la història d’aquest món. Un món masclista en el qual s’han amagat les històries de moltes d’aquestes dones.

Per més recursos podeu visitar el post EL DIA DE LA DONA: recursos per treballar el SEXISME a l’aula

Col·lecció Genis de la Ciència

Lise Meitner – La física que va iniciar l’era atòmica

Lise Meitner va ser una important investigadora en física nuclear. De fet, va ser gràcies als seus treballs que es va iniciar l’era atòmica. Tots sabem que, segurament, mereixia un premi Nobel que mai li van arribar a concedir. No obstant això, pels seus avenços en aquest camp, va marcar els inicis d’una era, l’atòmica.

Escrit per Mónica Rodríguez i il·lustrat per África Fanlo.

Marie Curie – El coratge d’una científica

Científica extraordinària i la primera persona en guanyar dos premis Nobel, un de Física i un de Química. Marie va marcar una època en el món de la ciència i la seva valentia i els seus avenços són, encara, font d’inspiració per a moltes persones.

Escrit per Valeria Edelsztein i il·lustrat per África Fanlo.

Hipàtia – La gran mestra d’Alexandria

Hipàtia d’Alexandria va ser una de les primeres filòsofes de la història. Malauradament, com tots sabem, en el camp de la filosofia només han transcendit noms masculins el que deixa fora de la majoria de lectures aquesta gran dona.

Va ser mestra Neoplatònica i va destacar en camps de l’astronomia i les matemàtiques.

Com a inventora també va destacar millorant estris com l’astrolabi i desenvolupant el primer estri per mesurar la densitat dels líquids.

Escrit per Victor G. Tur i il·lustrat per Mar Azabal.

Jane Goodall – La millor amiga dels ximpanzés

Jane Goodall va ser una gran primatòloga i, com bé diu el títol d’aquest conte, la millor amiga dels ximpanzés. Aquest conte narra la seva relació amb el medi natural i dels animals i transmet els valors i l’estima que ella tenia per aquest món. A més, també hi trobarem alguns dels seus descobriments en aquesta matèria.

En definitiva, una història plena de respecte i amor cap als animals i la natura.

Escrit per Marcos Muslera i il·lustrat per Alber Asensio.

Col·lecció Petita & Gran

Coco Chanel

Dissenyadora i modista francesa que va canviar la manera de vestir de les dones d’aquella època i que continua triomfant en l’era actual. Coco Chanel va provocar un canvi en la manera de vestir de les dones alliberant-les de l’estil cenyit i encotillat de l’època i oferint-los una alternativa elegant i senzilla.

Es pot dir que Coco Chanel va marcar un abans i un després en el món de la moda femenina.

Escrit per Mª Isabel Sánchez Vegara i il·lustrat per Ana Albero

Frida Kahlo

Frida Kahlo va ser, com molts/es sabreu, una gran artista mexicana. No va tenir una vida fàcil i així ho ha plasmat a les seves obres. Frida va néixer amb una malaltia congènita però el seu esperit lluitador i rebel van fer que aquesta no li impedís fer allò que volia. Més tard, a causa d’un accident de trànsit va quedar malferida i pel qual va passar uns anys sense gairebé moure’s del llit. Va ser aleshores quan va començar a pintar autoretrats on es representava a ella mateixa segons el seu estat emocional del moment així com en altres moments ja viscuts.

La seva lluita va afavorir que pogués tornar a caminar fet que va obrir de nou les seves portes com a artista.

Escrit per Mª Isabel Sánchez Vegara i il·lustrat per Gee Fan Eng.

Audrey Hepburn

Coneguda actriu que va esdevenir una icona del cinema americà. Audrey era solidària amb les causes més socials, sobretot quan a infants es referia. Va ser ambaixadora d’UNICEF. Va iniciar-se en estudis de dansa i va començar la seva carrera com a ballarina i no pas com a actriu.

Hepburn transmetia tendresa i bondat.

Escrit per Mª Isabel Sánchez Vegara i il·lustrat per Amaia Arrazola.

Amelia Earhart

Amelia Earhart va ser la primera dona en creuar l’oceà Atlàntic sola en avioneta. Era valenta i aventurera i no ho va tenir gens fàcil. Va lluitar molt pel seu somni de ser pilot, un somni fora de les seves possibilitats econòmiques que la van fer treballar en moltes feines per poder pagar les avionetes. Earhart va desaparèixer mentre intentava fer la volta al món.

Escrit per Mª Isabel Sánchez Vegara i Il·lustrat per Mariadiamantes.

Agatha Christie

Qui no coneix a Agatha Christie i les seves trames de misteri i assassinats. Christie és coneguda a arreu per les seves novel·les detectivesques, per les quals va ser anomenada “la reina del crim”. És l’escriptora més coneguda a escala mundial i amb més còpies venudes, més de dos mil milions d’exemplars en anglès i més de mil milions en altres idiomes.

Agatha encara avui captiva a milions de lectors amb el seu enginy i imaginació juntament amb el seu art per la paraula.

Escrit per Mª Isabel Sánchez Vegara i il·lustrat per Elisa Munsó.

Ella Fitzgerald

Ella Fitzgerald, també coneguda com The first lady of song (la primera dama de la cançó), és tota una llegenda de la música i del jazz. La seva joventut va estar marcada per la mort de la seva mare i per l’internament en un centre reformatori.

Ella va trobar en la música la seva passió. Va aprendre a tocar el piano i es va estudiar tot el que la ràdio emetia de Louis Armstrong i les Boswell Sisters.

La seva veu i el seu art per la improvisació la van fer guanyar 13 premis Grammy.

Escrit per Mª Isabel Sánchez Vegara i il·lustrat per Bàrbara Alca.

Gloria Fuertes

Poeta espanyola del S.XX que amb el seu humor i la forma senzilla dels seus poemes va acostar la poesia als més petits de la societat. Gloria va ser una escriptora autodidacta fundadora de la primera biblioteca infantil ambulant per tal d’acostar la literatura a tots els infants encara que visquessin en un entorn més desfavorable econòmicament.

Fuentes era una defensora del feminisme, l’amor, l’ecologisme i el pacifisme.

Escrit per Mª Isabel Sánchez Vegara i il·lustrat per Cinta Arribas.

Ada Lovelace

Ada Lovelace va ser la primera programadora de la història dels ordinadors. Era matemàtica i física i va col·laborar en el disseny d’una màquina capaç de resoldre equacions diferencials. A més, va adonar-se de les possibilitats de la màquina més enllà del càlcul matemàtic. En el seu treball es recullen les notes del que ara és considerat el primer algorisme que es va intentar implementar en una màquina. Aquest és el fet pel qual Ada és considerada la primera programadora de la història.

Escrit per Mª Isabel Sánchez Vegara i il·lustrat per Zafouko Yamamoto.

Jane Austen

Jane Austen va ser una de les novel·listes britàniques més importants de la història. Al S.XIX no era pas fàcil publicar escrits però Jane va aconseguir superar tots els obstacles aconseguint ser una escriptora reconeguda mundialment. Autora d’obres com Orgull i prejudici, es va transformar en una figura de la novel·la per l’anàlisi de la societat del moment que feia junt amb el seu estil narratiu, que unia l’ús de la narració indirecta amb la ironia. Avui dia les seves obres continuen molt presents.

Escrit per Mª Isabel Sánchez Vegara i il·lustrat per Katie Wilson

Georgia O’Keeffe

Georgia és considerada la mare del modernisme americà. Era una artista d’esperit independent que va experimentar amb les composicions abstractes. Les seves obres mostren la gran influència que va tenir per l’expressió artística dels indígenes americans. Tenia una visió de l’art lliure  el qual va marcar una època posterior.

Escrit per Mª Isabel Sánchez Vegara i il·lustrat per Erica Salcedo.

Anne Frank

Coneguda pel seu diari escrit durant la Segona Guerra Mundial mentre es mantenia amagada en unes golfes. Anne Frank la nena jueva gràcies a la qual hem pogut imaginar i conèixer com vivia una família alemanya d’ascendència jueva mentre s’amagava dels nazis. A més, representa i dóna veu al milió i mig d’infants que van morir durant l’holocaust nazi. El seu diari ha estat traduït a més de 55 idiomes.

Escrit per Mª Isabel Sánchez Vegara i il·lustrat per Sveta Dorosheva.

Harriet Tubman

Una líder abolicionista nascuda en l’esclavitud. Harriet va aconseguir fugir fins als estats anomenats “lliures”, al nord dels Estats Units. Harriet va participar en tretze ocasions en missions d’activistes abolicionistes per tal d’alliberar més de setanta persones, entre els quals hi havia familiars seus. Aquesta lluita contra l’esclavitud la va fer esdevenir una icona de llibertat i va inspirar a generacions d’afroamericans en la lluita per la llibertat.

Escrit per Mª Isabel Sánchez Vegara i il·lustrat per Pili Aguado.

* MÉS CONTES DE LA COL·LECCIÓ

ALTRES COL·LECCIONS

El llapis màgic de la Malala

La Malala és tota una lluitadora i símbol internacional com a activista per l’educació. La seva vida no ha estat fàcil i el seu dret, i desig, a l’educació es va veure amenaçat per la seva condició de nena. Tota una història de superació i lluita pels drets de la dona. El 2014 va guanyar un premi Nobel de la Pau, sent la més jove en aconseguir dit guardó.

En aquest conte Malala somnia en tenir un llapis màgic amb el qual trauria la pudor de l’abocador del costat de casa, aturaria el temps per dormir més estona als matins i posaria un cadenat a la seva habitació perquè els seus germans no la molestessin. Malala va créixer i els seus desitjos van canviar. La seva educació estava en perill pel fet de ser nena. Aleshores va ser un llapis de veritat amb el que va escriure els desafiaments que el dia a dia li portava.

Escrit per Malala Yousafzai i il·lustrat per Kerascoët.

Wangari i els arbres de la Pau

Wangari Maathai era una activista política i ecologista nascuda a Kènia. Quan era jove vivia envoltada d’arbres i li encantava. Va anar creixent i aquests cada vegada corrien més perill de desaparèixer per una desforestació massiva. Com a mesura per “salvar” l’ecosistema del seu voltant va decidir plantar 9 arbrets, acció que va començar amb un moviment anomenat Moviment del Cinturó Verd. Així doncs, gràcies a aquest moviment s’han plantat al voltant de 30 milions d’arbres en tot el país.

Va ser la primera dona africana en rebre un premi Nobel, el de la Pau el 2004.

Escrit per Jeanette Winter.

Clara Campoamor. El primer voto de la mujer.

Advocada, escriptora, política i defensora dels drets de la dona. Clara Campoamor va participar en política durant la Segona República i la seva insistència en els drets de la dona i el vot femení va fer que el seu propi partit (Partit Republicà Radical) l’abandonés. No obstant això, va aconseguir el suport de partits com el Partit Socialista Obrer Espanyol així com d’altres com Esquerra Republicana de Catalunya.

En l’iniciar-se la Guerra Civil, Clara va haver d’exiliar-se, primer, a Paris on va publicar un llibre. Posteriorment, va marxar a Buenos Aires on es va guanyar la vida traduint, escrivint i oferint conferències. Finalment, va morir a Suïssa.

Clara va ser l’inici d’una lluita pel sufragi universal a Espanya i es mereix que tots/es coneguin la seva història.

Escrit per Raquel Diaz Reguera.

Contes de bona nit per a nenes rebels: 1 i 2

Per si encara no els coneixeu, aquestes dues meravelles porten 100 històries (cadascun) de 100 dones extraordinàries que han canviat el món. Amb unes il·lustracions precioses captiven des del primer moment.


 

Versió descarregable aquí!

 

 

 

I per acabar amb una mica d’humor, us deixo una cita de Gloria Steinem:

“Una mujer sin un hombre, es como un pez sin bicicleta”

 

 

 

EDUCAR EN EL FEMINISME ÉS EDUCAR EN LA IGUALTAT, PER SER PERSONES IGUALMENT DIFERENTS AMB ELS MATEIXOS DRETS I OPORTUNITATS!

 

 

 

 

 

 

 

 

Comparteix-ho!

1 thought on “20 CONTES DE DONES QUE VAN CANVIAR EL MÓN”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *