CALENDARI D’ADVENT: Proposta per a la cohesió de grup

S’acosta el nadal i amb ell infinites tradicions amb moltes possibilitats a l’aula. Avui us porto un CALENDARI D’ADVENT DE COHESIÓ per al parvulari o primària (trobareu els descarregables del 2019 al final del post). Es tracta, com ja sabreu, d’una tradició molt antiga que servia per contar els dies que faltaven pel dia de Nadal. Avui en dia, però, les nostres aules són molt diverses i tenim varietat de cultures i religions i ho enfocarem laicament com els dies que falten pel Tió, les Vacances o el que més s’adapti a les necessitats de l’aula.

Com seria molt avorrit donar una xocolatina a un nen cada dia mentre la resta s’ho miren (sense entendre res, depenent de l’edat) ho enfocarem a fer tot el contrari, fer cohesió de grup.

Una de les principals característiques del Nadal són els dinars/sopars/estones en família, en definitiva, el CALIU i la GERMANOR. És per això que la meva idea és traslladar aquest sentiment de pertinença al grup a la nostra aula. La companyonia i l’amistat no entenen de religions ni cultures. A més, com qualsevol calendari, ens permetrà treballar la seriació dels nombres i la consciència del temps (dies).

COMENCEM…

Per començar, presentarem el projecte a l’aula amb algunes fotografies de calendaris d’advent diversos. Preguntarem als infants si saben que són o si n’han fet mai cap. A partir de la descripció dels infants del que és un calendari debatrem com serà el nostre i amb quins materials el podem fer. Com hi ha (més o menys) tants dies com alumnes a la classe, cada alumne s’encarregarà de confeccionar un dia. Per tant, el nostre calendari haurà d’estar fet amb materials reciclats o d’ús quotidià pels infants.

Així doncs, un cop sabem com volem que sigui el nostre calendari (amb sobres, mitjons, capses…) parlarem com podem saber el dia que li toca confeccionar a cada infant. Ha de sortir d’ells trobar la manera de numerar-se o buscar una llista on estiguin enumerats. A partir d’aquí deixarem volar la imaginació per a la decoració de cada dia i els oferirem diversos materials (papers de colors, pintures, purpurina, gomets, etc) perquè creïn. És important que posin el número del dia en algun lloc visible del sobre/capsa/mitjó. No patiu si hi ha més de 25 infants, com he dit és un calendari alternatiu i si ha d’arribar fins al 27 no passa res.

Ja només ens queda muntar i GAUDIR! Per al muntatge els infants aniran col·locant el seu dia al calendari per ordre (depenent del curs ho podran fer sols) amb l’ajuda dels companys, si s’escau.

I aquesta seria la meva proposta! SOM-HI!

Diumenge 1 de desembre

FEM PETONS

La consigna és clara, hem d’aconseguir fer tants petons com puguem durant el dia, ja sigui a amics, germans, pares, tiets o a qui més ens vingui de gust.

Dilluns 2 de desembre

LA TERANYINA DE LES COSES BONES

Aquesta és una dinàmica força coneguda una mica adaptada per a la situació. Inicialment aquesta dinàmica servia per conèixer els noms dels companys però en aquest cas ens trobem al desembre i, en principi, els infants ja es coneixen. Així doncs, l’hem modificat una mica i consisteix en, seguint la idea de fer una teranyina amb un cabdell de llana, anomenar una qualitat positiva de nosaltres mateixos i passar la llana a un company. Quan tothom ja hagi dit la seva qualitat positiva obtindrem una preciosa teranyina de coses bones. A continuació, per desfer-la, haurem de dir una qualitat bona del company següent, és a dir del company que en la formació de la teranyina ens ha passat el cabdell. Per últim, conversarem sobre totes les coses bones que s’han dit i com ens sentim després de dir-les i sentir-les.

Amb aquesta activitat els infants reflexionaran sobre les coses bones de cada company i les d’un mateix adonant-nos que tots tenim moltes qualitats bones tot i que sovint és més fàcil veure les dolentes.

Dimarts 3 de desembre

ORDRE A LA FILA!

Per a la realització d’aquesta activitat necessitarem ajuntar dos bancs suecs. Tots els infants hi pujaran damunt de peu i s’hauran d’ordenar seguint les consignes de la mestra sense baixar ni caure. Per exemple: per ordre de llista, de més gran a més petit, de més baixet a més alt, etc. Per complicar-ho una mica, depenent de l’edat, podem afegir la consigna de fer-ho sense poder parlar. Per finalitzar la dinàmica, farem una mica de conversa en relació a les sensacions i emocions que ens ha transmès el joc, quan ens ha costat més posar-nos d’acord, que podríem haver fet millor o diferent, etc.

Aquest joc fomentarà el consens i la presa grupal de decisions així com la cooperació per aconseguir-ho sense que ningú caigui.

Dimecres 4 de desembre

EL GLOBUS

Aquesta dinàmica consisteix a aconseguir que tots els infants de la classe toquin el globus sense que aquest caigui a terra  S’ha de treballar en equip per evitar-ho. Durant el transcurs de la dinàmica el/la mestre/a anirà afegint consignes com per exemple: “només es pot tocar el globus amb la punta dels dits” o “només podem tocar el globus amb el cap”. Per acabar, com sempre, farem 5 minuts de conversa.

És una dinàmica fàcil i divertida per promoure la cohesió de grup i fomentar la comunicació per un mateix objectiu.

Dijous 5 de desembre

LA MALETA

La mestra portarà una maleta/motxilla amb alguns objectes personals importants per ella/ell.  Explicarà als infants perquè són importants, perquè els ha escollit i com la fan sentir. Els proposarà fer el mateix als alumnes i que el pròxim dia portin un objecte que sigui important per a ells o que els porti un bon record.

Si voleu fer més explícit que l’activitat ens la proposa el calendari podeu treure una clau que obri la maleta o algun objecte i un paper amb el nom de l’activitat de la capsa/mitjó/sobre del dia corresponent.

Divendres 6 de desembre *

A RIURE!

Què hi ha més divertit que riure en bona companyia?

Així doncs, avui els infants hauran de buscar o inventar acudits i explicant-los a casa. Després també poden demanar als familiars que els expliquin algun ells i passar una estona divertida en família.

Aquesta dinàmica ajudarà als infants a alliberar tensions i reforçarà els vincles i la confiança i de ben segur que us demanaran fer-ho més vegades.

* Aquesta és una activitat de cap de setmana pel que ha ser simple i sense necessitat de material.

Dissabte 7 de desembre *

UNA COSA QUE M’IDENTIFICA

Després de portar els objecte que ens identifiquen i explicat el perquè proposarem als infants buscar un que els representi i sigui important per a ells/es.

Així doncs, durant el cap de setmana hauran de buscar un objecte que els identifiqui i el dilluns ens explicaran les raons per les quals l’han triat.

* Aquesta és una activitat de cap de setmana pel que ha ser simple i sense necessitat de material.

Diumenge 8 de desembre *

REGALO ABRAÇADES

La consigna d’avui és regalar tantes abraçades com es vulgui i/o necessiti. Hem d’omplir el dia d’abraçades que són gratuïtes!

* Aquesta és una activitat de cap de setmana pel que ha ser simple i sense necessitat de material.

Dilluns 9 de desembre

LA MEVA MALETA

Continuarem amb les explicacions dels objectes dels infants i afegirem l’activitat del calendari del dia 6 amb els objectes que els infants han decidit portar amb la consigna del cap de setmana.

Aprofitarem que expliquen perquè és important l’objecte que porten per demanar-los com es senten davant de l’objecte o el record.

Finalment com a cloenda de l’activitat, proposarem als infants que col·loquin els seus objectes, juntament amb el dels altres company i companyes, en un quadrat per tal de fer una fotografia.

Aquesta activitat aproparà als infants a les vides i gustos dels companys i crearà un ambient de confiança al grup classe. És important que tots s’escoltin i es respectin.

Dimarts 10 de desembre

DIGUEM UNA COSA BONICA!

La dinàmica d’avui consisteix, en definitiva, en dir-nos coses boniques. Així doncs, ens posarem un paper enganxat a l’esquena (amb imperdibles, cel·lo o el que sigui) i anirem per la classe escrivint a l’esquena dels companys totes aquelles coses bones que creiem que tenen. Al finalitzar la sessió tots tindrem un full ple de coses boniques que ens agradarà llegir i guardar. Per últim, podem parlar de com ens ha fet sentir l’activitat i quina és la cosa més bonica que ens han dit.

Aquesta activitat promou les virtuts de cadascú així com l’expressió d’aquestes als companys. També fomentarà un autoconeixement i autoestima positius.

Dimecres 11 de desembre

FIGUREM

L’activitat de Figurem (potser no es diu ben bé així) és ben simple. Consisteix en la realització de figures, geomètriques o no, agafats de les mans i sense deixar-se anar. Podem començar per petits grups de 6 infants i quan tinguin per mà la dinàmica complicar-ho amb el grup classe sencer. Les figures que els podem proposar poden ser, per exemple: “un quadrat”, “un triangle”, “un llapis”,  “una ampolla d’aigua” i un llarg etcètera. Per últim, parlarem i reflexionarem de com ens hem sentit en aquesta activitat, que ens ha agradat, etc. Sempre és necessari reflexionar sobre les activitats.

Aquesta activitat implicarà la presa de decisions en grup i fomentarà el sentiment de pertinença al grup com a element necessari per a la consecució d’objectius comuns.

Dijous 12 de desembre

DUES VERITATS I UNA MENTIDA

Com el títol de l’activitat bé indica, consisteix a pensar dues veritats i una mentida sobre nosaltres mateixos. Aquestes les exposarem al grup classe i entre tots haurem de decidir quina és la mentida. Aquesta dinàmica sol agradar molt, ja que els recorda a una mena de concurs i els fa conèixer-se més i millor. A més, la mentida sempre fa molta gràcia. Com sempre, per acabar, farem uns minuts de conversa.

Aquesta dinàmica fomentarà el consens en grup a l’hora de triar quina és la mentida, ajudarà que es coneguin més i, amb això, promourà la cohesió de grup classe.

Divendres 13 de desembre

FEM PARAULES

Amb grups de 5 o 6 infants pensaran una paraula amb tantes lletres com integrants tingui el grup. El joc consistirà a representar les lletres de la paraula triada per tal que la resta de grups/infants l’endevinin. No s’ha de representar l’acció de la paraula sinó que han de fer les lletres. Per exemple, si el grup està format per 5 infants i trien la paraula “taula” cada infant farà una lletra amb el cos. Entre tots els membres del grup hauran de pensar com s’escriu la seva paraula i representar-la. Així doncs, cada grup representarà la seva paraula enginyant-se-les per fer entendre cada lletra.

Per finalitzar l’activitat farem 5 minuts de conversa per tal que expressin com s’han sentit i si els ha agradat. Els preguntarem què hauria passat si un del grup no hagués representat la seva lletra per què reflexionin sobre la importància de cadascú dins un grup.

Aquesta dinàmica els ajudarà a prendre consciència de la importància de cada membre del grup dins d’aquest. Tots són necessaris, ja que sense un no haurien pogut  fer la paraula sencera i els companys no haurien endevinat la paraula.

Dissabte 14 de desembre *

DIBUIXA LA CLASSE

Els infants hauran de fer un dibuix de com veuen la classe i els companys on, també, hi apareguin les coses més importants que per a ells té el nostre grup classe. Els dibuixos els penjarem a les parets

* Aquesta és una activitat de cap de setmana pel que ha ser simple i sense necessitat de material.

Diumenge 15 de desembre *

LES COSES BONIQUES

Durant el dia d’avui haurem de dir coses boniques a les persones importants per a nosaltres, ja siguin amics, germans, avis, pares, animalets… Tothom es mereix sentir coses maques.

* Aquesta és una activitat de cap de setmana pel que ha ser simple i sense necessitat de material.

Dilluns 16 de desembre

EL VENT

Aquesta és una dinàmica molt coneguda per fomentar la confiança en els companys. Consisteix a fer una rotllana petita i sense espais on un company situat al mig s’ha de deixar portar representant el “vent” i la resta l’ha d’acompanyar amb braços i cos sense deixar que caigui. És important que el del mig es mantingui amb el cos ben estirat i es deixi caure confiant en els companys amb els ulls tancats. La sensació que experimentarà els encantarà i els unirà més al grup. Per acabar l’activitat, i quan tots ja hagin experimentat com es sent el vent, parlarem de les sensacions que ens ha portat el joc i com ens hem sentit amb els companys. També podem preguntar si ens ha costat deixar-nos portar o hem confiat des de bon començament.

És una genial manera de confiar amb el grup i sentir que et deixes portar com el “vent”. La confiança en els companys és un valor molt important a treballar en l’etapa d’infantil i aquesta n’és una bona manera.

Dimarts 17 de desembre

TRENCACLOSQUES  CONJUNT

L’objectiu principal d’aquesta activitat és la realització d’un puzle grupal. És a dir, cada infant de la classe tindrà una peça que haurà de col·locar i podrà ajudar als companys si aquests ho necessiten amb explicacions d’on creu que va. El puzle ha de ser de peces grans, per tal que tots ho vegin bé, i d’unes 30 peces, perquè n’hi hagi mínim una per a cada infant. Si ho creieu convenient, també es pot fer amb la consigna de “prohibit parlar”, la qual fomentarà l’expressió no verbal. Per últim parlarem de com ha anat l’activitat i si ens ha resultat fàcil o difícil i per què. També parlarem de què passaria si faltés un company i com ho solucionaríem.

És una bona activitat de cohesió de grup, ja que tots tenen una peça d’aquest puzle i, per tant, tots som necessaris per a poder-lo acabar. Aquest simple fet resulta ser una metàfora de la realitat com a grup classe on tots tenim el nostre paper i tots som importants.

Dimecres 18 de desembre

EL JOC DE LES CADIRES COOPERATIU

Aquí tenim la versió cooperativa del tradicional joc de les cadires. Aquesta versió consisteix a intentar, cada vegada amb menys cadires, que tots els companys pugin a algun lloc. És a dir, quan la música es pari no ha de quedar cap infant en terra, han d’estar tots damunt les cadires. Començarem amb una cadira per infant i anirem reduint cadires fent que sigui necessari compartir espai i ajudar-se a mantenir l’equilibri. En aquest joc ningú guanya, o bé tots guanyen o bé tots perden. Per últim, farem conversa per expressar com ha anat i com ens hem sentit. També els podem preguntar què és el que més els ha agradat d’aquest joc amb la intenció que surti la cooperació (ajudar-se).

Aquest joc em resulta una versió genial del clàssic joc de les cadires on cada ronda un nen sortia eliminat. A més, fomentarà la cooperació per a la consecució d’un objectiu comú.

Dijous 19 de desembre

BINGO DE COMPANYS

Aquest és un bingo alternatiu i consisteix a respondre algunes preguntes sobre els alumnes de la classe. És a dir, hauran de trobar un company que compleixi cada ítem i no es pot repetir d’infant. Per exemple, hauran de trobar un/a company/a que tingui dos germans, un/a que tingui un gat, un/a que li agradi molt llegir, un/a que li agradi la verdura… i qualsevol consigna que se’ns acudeixi. Un cop hagin trobat i escrit el nom d’un company a cada consigna diran “BINGO!”. La gràcia és que vagin per la classe preguntant i resolent el bingo.

Aquest joc els permetrà conèixer més als seus companys i els seus gustos i per tant fomentarà la cohesió del grup classe.

Aquí teniu un document amb targetes de bingo fetes i la plantilla per si les voleu confeccionar vosaltres.

Divendres 20 de desembre

UNA POSTAL DE REGAL

Avui confeccionarem una postal de nadal que podrà ser per qualsevol company o companya Oferirem materials de tota mena  i els donarem llibertat absoluta.

Aquestes postals formaran part del final del calendari el dia 24 de desembre i hauran de ser anònimes.

Dissabte 21 de desembre *

T’EXPLICO UN CONTE

Durant el dia els infants hauran d’explicar un conte a un familiar o amic. Així doncs hauran de narrar el seu conte preferit i de la manera que més els agradi.

* Aquesta és una activitat de cap de setmana pel que ha ser simple i sense necessitat de material.

Diumenge 22 de desembre *

ESCOLTA NADALES MODERNES!

Escoltar tantes nadales modernes com es pugui i fer recerca d’aquelles que no coneixen és la consigna del dia 22 de desembre.

Podem proposar, també, pots escriure o pensar la seva pròpia lletra d’una nadala pensant en com és el seu nadal.

Aquí trobareu un bon recull i un enllaç a la llista d’Spotify de NADALES MODERNES.

* Aquesta és una activitat de cap de setmana pel que ha ser simple i sense necessitat de material.

Dilluns 23 de desembre *

DEIXA QUE ET CANTI UNA CANÇÓ

Avui has de cantar cançons als teus familiars o amics. Pots triar la cançó que més t’agradi o la que més et vingui de gust cantar. Has d’omplir de cançons el dia d’avui.

* Aquesta és una activitat de dia festiu pel que ha ser simple i sense necessitat de material.

Dimarts 24 de desembre *

LA POSTAL DE NADAL

Dins la capsa del calendari d’advent del dia 24 hi trobarem tants sobres com infants els quals seran repartits amb la consigna de: “no el podem obrir fins el dia 24 de desembre”. El sobre contindrà una de les postals d’algun company i, si voleu, una petita xocolatina.

* Aquesta és una activitat de dia festiu pel que ha ser simple i sense necessitat de material.

Dimecres 25 de desembre *

DINEM TOTS JUNTS

Avui és Nadal i toca dinar en família i fer germanor. Aquesta és l’essència del nadal, el CALIU dels que ens estimen.

* Aquesta és una activitat de dia festiu pel que ha ser simple i sense necessitat de material.

 

 

 

PD: les activitats o consignes dels caps de setmana les obrirem el divendres i tindran un petit paper amb l’explicació per a cada infant. Són coses simples i immaterials.

DINÀMIQUES EXTRA

INSEPARABLES

La dinàmica d’avui consisteix a passar un matí lligat amb un company. Depenent de l’edat i el curs podem triar lligar una mà o un peu. Això farà que durant tot el matí, per tal d’aconseguir el repte proposat pel calendari d’advent, hagin de comunicar-se i posar-se d’acord per fer qualsevol cosa com, per exemple, anar al lavabo. Com sempre, abans de finalitzar l’activitat parlarem de les sensacions que aquesta ens ha portat i de com ens ha afectat anar lligats tot el matí. També podem parlar de quines coses no hem pogut fer, quines si i quines accions del company ens han afectat. Intentarem provocar reflexions en relació a com afecten les nostres accions als companys encara que no anem lligats.

Amb aquesta activitat fomentarem la comunicació entre els infants i la presa comú de decisions. A més, reflexionaran sobre les conseqüències de les nostres accions en els companys.

UN BOMBÓ

Aquesta dinàmica de grup m’encanta i em resulta d’allò més original. Es tracta de fer pensar als nostres infants perquè aconsegueixin un bombó. Així doncs els preguntarem qui vol un bombó afegint que només en donaràs un. Com és evident aixecaran la mà tots, o quasi tots, els infants de la classe. Aleshores la mestra guardarà el bombó a la bossa i repetirà: “només en donaré un, qui vol un bombó?”. Segurament ja siguin menys els que aixequin la mà però encara seran més d’un. Continuarem amb la mateixa explicació fins que algun infant se n’adoni que han d’aixecar d’un en un i aconsegueixin organitzar-se i rebre tots un bombó. No serà fàcil ni ràpid però val la pena fer-los pensar que és el que passa i com poden aconseguir el bombó. Remarco que tots tindran bombó finalment i ningú es quedarà sense!!

Aquesta activitat els farà pensar com i què han de fer per aconseguir el bombó i seguidament organitzar-se per aixecar la mà d’un en un.

EL GOMET QUE PORTO

Els alumnes es col·loquen d’esquena a una paret, tots tindran els ulls tancat i romandran en silenci. A cadascun dels participants se li col·locarà un gomet al front de manera que no pugui veure quin color li ha tocat. Quan Aprenentatge cooperatiu Tots els participants tinguin gomet, se’ls demanarà que obrin els ulls i els direm que s’han d’agrupar.

Aquesta dinàmica és molt àgil i ràpida, ja que amb 2-3 minuts els alumnes ja han format els seus grups.

Però la part més interessant és la reflexió final. Hem de fer preguntes als alumnes per a què reflexionin sobre la formació de grups, ja que tendeixen a agrupar-se amb els amics o alumnes iguals, i de vegades –sovint sense ser-ne realment conscients- de que discriminen als que consideren diferents.

ORDENA LA FRASE

Trobaran paraules de frases inspiradores de diferents colors escampades pel terra. Cada infant n’haurà d’agafar una i buscar els companys del mateix color. Després, entre tots els membres del grup, hauran d’ordenar totes les paraules per formar una frase que ensenyaran als altres grups un cop muntada.

Per últim, poden explicar què els fa pensar cada frase, ja que totes elles porten alguna reflexió.

PASSAR EL CERCLE

Aquesta dinàmica consisteix a passar un cercle d’un company a un altre sense fer servir les mans i agafats en rotllana. És una activitat que requerirà habilitat, enginy i cooperació.

Així doncs hauran d’aconseguir que el cercle doni dues voltes senceres a la rotllana col·laborant entre tots perquè així sigui. Com a variant, podrem proposar que diguin el seu nom en passar el cercle a la primera volta i el nom del company a qui li passen a la segona volta.

PASSEM EL DIARI

Es formaran grups, 2 o 3 grups. Cada membre del grup tindrà un paper de diari que col·locarà sota els peus tot fent una fila amb la resta de companys/es. Un cop situats cada infant sobre un paper li donarem un paper extra a l’últim de la fila que haurà de passar-lo fins que arribi al primer. Aquest el posarà al terra i avançarà un pas fent que tota la fila pugui avançar-lo també. Faran el mateix procediment amb el paper que torni a quedar buit al final.

La idea és anar avançant amb un caminet de diari fins arribar a un punt en concret.

 

DESCARREGABLES

 

 

 

 

I recordeu…JUNTS FEM PINYA!

Comparteix-ho!

18 thoughts on “CALENDARI D’ADVENT: Proposta per a la cohesió de grup”

  1. Moltes gràcies per llegir-me i moltes més per valorar tan positivament l'entrada! No hi ha res que em motivi més a seguir escrivint com el veure que el que escric serveix i agrada a algú! Gràcies altra vegada!

  2. Es Genial Paula, a mi tambe m,ha encantat la idea….espero que em funcionó perqué aquest any tinc realment un grup complicadillo….pro estic segura que amb aquestes activitats els aconseguire tenir ben enganxats!!!

  3. Hola Paula! M'ha encantat aquesta idea! Aquest any he elaborat un calendari per poder treballar les emocions i cada mes faig una proposta d'activitats. M'apunto aquesta idea per adjuntar-la el mes de desembre! Felicitats pel teu blog! Gran descobriment!

  4. Moltíssimes gràcies Sònia! Amb comentaris com el teu tinc energia per estona! Jejeje de debó gràcies per llegir-me i estic encantada que et serveixi alguna petita idea pel teu projecte! Ja m'explicaras com et va el desembre. Gràcies un cop més!

  5. M’ ha encantat. Moltes gràcies.Buscava un calendari i al veure aquest he pensat que anirà molt bé amb el meu grup. Ens manquen
    activitats d’ aquest tipus per millorar les relacions dels nens entre ells.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *