CALENDARI D’ADVENT: Proposta per a la cohesió de grup

S’acosta el Nadal i amb ell infinites tradicions amb moltes possibilitats a l’aula. Avui us porto un CALENDARI D’ADVENT DE COHESIÓ per al parvulari (amb alguna adaptació) i primària. Es tracta, com ja sabreu, d’una tradició molt antiga que servia per contar els dies que faltaven per al dia de Nadal. Avui en dia, però, les nostres aules són molt diverses i tenim varietat de cultures i religions i ho enfocarem laicament com els dies que falten per al Tió, les Vacances o el que més s’adapti a les necessitats de l’aula.

Com seria molt avorrit donar una xocolatina a un nen cada dia mentre la resta s’ho miren (sense entendre res, depenent de l’edat) ho enfocarem a fer tot el contrari, fer cohesió de grup.

Una de les principals característiques d’aquestes dates de l’any són els dinars/sopars/estones en família, en definitiva, el CALIU i la GERMANOR. És per això que la meva idea és traslladar aquest sentiment de pertinença al grup a la nostra aula. La companyonia i l’amistat no entenen de religions ni cultures. A més, com qualsevol calendari, ens permetrà treballar la seriació dels nombres i la consciència del temps (dies).

COMENCEM…

Per començar, presentarem el projecte a l’aula amb algunes fotografies de calendaris d’advent diversos. Preguntarem als infants si saben que són o si n’han fet mai cap. A partir de la descripció dels infants del que és un calendari debatrem com serà el nostre i amb quins materials el podem fer. Com hi ha (més o menys) tants dies com alumnes a la classe, cada alumne s’encarregarà de confeccionar un dia. Per tant, el nostre calendari haurà d’estar fet amb materials reciclats o d’ús quotidià per als infants.

Així doncs, un cop sabem com volem que sigui el nostre calendari (amb sobres, mitjons, capses…) parlarem com podem saber el dia que li toca confeccionar a cada infant. Ha de sortir d’ells trobar la manera de numerar-se o buscar una llista on estiguin enumerats. A partir d’aquí deixarem volar la imaginació per a la decoració de cada dia i els oferirem diversos materials (papers de colors, pintures, purpurina, gomets, etc) perquè creïn. És important que posin el número del dia en algun lloc visible del sobre/capsa/mitjó. No patiu si hi ha més de 25 infants, com he dit és un calendari alternatiu i si ha d’arribar fins al 27, no passa res.

Ja només ens queda muntar i GAUDIR! Per al muntatge els infants aniran col·locant el seu dia al calendari per ordre (depenent del curs ho podran fer sols i soles) amb l’ajuda de tots i totes, si s’escau.

ATENCIÓ!

Si tota aquesta part de muntatge no és del teu estil o bé consideres que no és necessària, la versió interactiva és la teva solució!! La trobaràs al document imprimible juntament amb la GUIA PER AL DOCENT fent clic aquí.

Aquesta versió interactiva també us pot ser d’ajuda per compartir amb les famílies el calendari i fomentar, així, la seva participació durant els caps de setmana.

I….SOM-HI!

Dimecres 1 de desembre   –  LA TERANYINA DE LES COSES BONES

Aquesta és una dinàmica força coneguda una mica adaptada per a la situació. Inicialment aquesta dinàmica servia per conèixer els noms dels companys i companyes, però en aquest cas ens trobem al desembre i, en principi, els infants ja es coneixen. Així doncs, l’hem modificat una mica i consisteix en, seguint la idea de fer una teranyina amb un cabdell de llana, anomenar una qualitat positiva de nosaltres mateixos i passar la llana a un altre persona. Quan tothom ja hagi dit la seva qualitat positiva obtindrem una preciosa teranyina de coses bones. A continuació, per desfer-la, haurem de dir una qualitat bona de la persona següent, és a dir del membre del grup que en la formació de la teranyina ens ha passat el cabdell. Per últim, conversarem sobre totes les coses bones que s’han dit i com ens sentim després de dir-les i sentir-les.

Amb aquesta activitat els infants reflexionaran sobre les coses bones de cada persona i les d’una mateixa, adonant-nos que tots i totes tenim moltes qualitats bones tot i que sovint és més fàcil veure les dolentes.

MATERIAL: Llana.

Dijous 2 de desembre – ORDRE A LA FILA

Per a la realització d’aquesta activitat necessitarem ajuntar dos bancs suecs. Tots els infants hi pujaran damunt de peu i s’hauran d’ordenar seguint les consignes de la mestra sense baixar ni caure. Per exemple: per ordre de llista, de més gran a més petit, de més baixet a més alt, etc. Per complicar-ho una mica, depenent de l’edat, podem afegir la consigna de fer-ho sense poder parlar. Per finalitzar la dinàmica, farem una mica de conversa en relació a les sensacions i emocions que ens ha transmès el joc, quan ens ha costat més posar-nos d’acord, que podríem haver fet millor o diferent, etc.

Aquest joc fomentarà el consens i la presa grupal de decisions així com la cooperació per aconseguir-ho sense que ningú caigui.

MATERIAL: No necessita material, però si un espai ampli amb una línia dibuixada a terra (p.ex. la pista del gimnàs o pati). Del contrari necessitarem una cinta adhesiva per marcar-la a la classe.

Divendres 3 de desembre – LA MALETA

La mestra portarà una maleta/motxilla amb alguns objectes personals importants per ella/ell.  Explicarà als infants perquè són importants, perquè els ha escollit i com la fan sentir. Els proposarà fer el mateix als alumnes i que el pròxim dia portin un objecte que sigui important per a ells o que els porti un bon record.

Si voleu fer més explícit que l’activitat ens la proposa el calendari podeu treure una clau que obri la maleta o algun objecte i un paper amb el nom de l’activitat de la capsa/mitjó/sobre del dia corresponent.

MATERIAL: Maleta amb objectes de la mestra.

Dissabte 4 de desembre – CONFECCIONA EL TEU NOM*

La dinàmica d’avui és un repte. Els infants hauran de buscar objectes per casa que tinguin per inicial les lletres del seu nom.

Quan ho tinguin poden fer una fotografia de la composició per ensenyar-la als companys i les companyes el pròxim dia d’escola.

Fàcil? Podem anar més enllà i proposar-los crear un enigma visual amb objectes de casa.

*Activitat de cap de setmana

Diumenge 5 de desembre – A RIURE!*

Què hi ha més divertit que riure en bona companyia?

Així doncs, avui els infants hauran de buscar o inventar acudits i explicant-los a casa. Després també poden demanar als familiars que els expliquin algun ells i passar una estona divertida en família.

Aquesta dinàmica ajudarà als infants a alliberar tensions i reforçarà els vincles i la confiança i de ben segur que us demanaran fer-ho més vegades.

*Activitat de cap de setmana

Dilluns 6 de desembre – REGALO ABRAÇADES*

La consigna d’avui és regalar tantes abraçades com es vulgui i/o necessiti. Hem d’omplir el dia d’abraçades que són gratuïtes!

*Activitat de cap de setmana

Dimarts 7 de desembre – TEXPLICO UN CONTE *

Durant el dia d’avui haureu d’explicar un conte a un familiar o amic. Potser un conte inventat per vosaltres o el un conte que us agradi molt.

*Activitat de cap de setmana

Dimecres 8 de desembre – UNA COSA QUE M’IDENTIFICA*

Després de portar els objectes que ens identifiquen i explicar el perquè proposarem als infants buscar un que els representi i sigui important per a ells i elles.

Així doncs, durant el cap de setmana hauran de buscar un objecte que els identifiqui i el dilluns ens explicaran les raons per les quals l’han triat.

*Activitat de cap de setmana

Dijous 9 de desembre – LA MEVA MALETA

Continuarem amb les explicacions dels objectes dels infants i afegirem l’activitat del calendari del dia 6 amb els objectes que els infants han decidit portar amb la consigna del cap de setmana.

Aprofitarem que expliquen per què és important l’objecte que porten per demanar-los com es senten davant de l’objecte o el record.

Finalment com a cloenda de l’activitat, proposarem als infants que col·loquin els seus objectes, juntament amb el dels altres company i companyes, en un quadrat per tal de fer una fotografia.

Aquesta activitat aproparà als infants a les vides i gustos dels altres i crearà un ambient de confiança al grup classe. És important que tots i totes s’escoltin i es respectin.

MATERIAL: Objectes dels alumnes.

Divendres 10 de desembre – EL GLOBUS

Aquesta dinàmica consisteix a aconseguir que tots els infants de la classe toquin el globus sense que aquest caigui a terra  S’ha de treballar en equip per evitar-ho. Durant el transcurs de la dinàmica el/la mestre/a anirà afegint consignes com per exemple: “només es pot tocar el globus amb la punta dels dits” o “només podem tocar el globus amb el cap”. Per acabar, com sempre, farem 5 minuts de conversa.

És una dinàmica fàcil i divertida per promoure la cohesió de grup i fomentar la comunicació per un mateix objectiu.

MATERIAL: Un globus.

Dissabte 11 de desembre – DIBUIXA LA CLASSE*

Els infants hauran de fer un dibuix de com veuen la classe i els companys i companyes on, també, hi apareguin les coses més importants que per a ells té el nostre grup classe. Els dibuixos els penjarem a les parets.

*Activitat de cap de setmana

Diumenge 12 de desembre – LES COSES BONIQUES*

Durant el dia d’avui haurem de dir coses boniques a les persones importants per a nosaltres, ja siguin amics, germans, avis, pares, animalets… Tothom es mereix sentir coses maques.

*Activitat de cap de setmana

Dilluns 13 de desembre – DUES VERITATS I UNA MENTIDA

Com el títol de l’activitat bé indica, consisteix a pensar dues veritats i una mentida sobre nosaltres mateixos. Aquestes les exposarem al grup classe i entre tots haurem de decidir quina és la mentida. Aquesta dinàmica sol agradar molt, ja que els recorda a una mena de concurs i els ajudarà a conèixer-nos més i millor. A més, la mentida sempre fa molta gràcia. Com sempre, per acabar, farem uns minuts de conversa.

Aquesta dinàmica fomentarà el consens en grup a l’hora de triar quina és la mentida, ajudarà que es coneguin més i, amb això, promourà la cohesió de grup classe.

MATERIAL: No necessita material.

Dimarts 14 de desembre – TRENCACLOSQUES  CONJUNT

L’objectiu principal d’aquesta activitat és la realització d’un puzle grupal. És a dir, cada infant de la classe tindrà una peça que haurà de col·locar i podrà ajudar als companys i companyes si aquests ho necessiten amb explicacions d’on creu que va. El puzle ha de ser de peces grans, per tal que tots ho vegin bé, i d’unes 30 peces, perquè n’hi hagi mínim una per a cada infant. Si ho creieu convenient, també es pot fer amb la consigna de “prohibit parlar”, la qual fomentarà l’expressió no verbal. Per últim parlarem de com ha anat l’activitat i si ens ha resultat fàcil o difícil i per què. També parlarem de què passaria si faltés una persona i com ho solucionaríem.

És una bona activitat de cohesió de grup, ja que tots tenen una peça d’aquest puzle i, per tant, tots som necessaris per a poder-lo acabar. Aquest simple fet resulta ser una metàfora de la realitat com a grup classe on tots tenim el nostre paper i tots som importants.

MATERIAL: Trencaclosques amb el nombre de peces com infants del grup. Aquest pot ser una foto de grup o una imatge distintiva retallada en tants trossos com alumnes.

Dimecres 15 de desembre – DIGUES UNA COSA BONICA!

La dinàmica d’avui consisteix, en definitiva, en dir-nos coses boniques. Així doncs, ens posarem un paper enganxat a l’esquena (amb imperdibles, cel·lo o el que sigui) i anirem per la classe escrivint a l’esquena dels companys i companyes totes aquelles coses bones que creiem que tenen. Al finalitzar la sessió tots tindrem un full ple de coses boniques que ens agradarà llegir i guardar. Per últim, podem parlar de com ens ha fet sentir l’activitat i quina és la cosa més bonica que ens han dit.

Aquesta activitat promou les virtuts de cadascú així com l’expressió d’aquestes als companys i companyes. També fomentarà un autoconeixement i autoestima positius.

MATERIAL: Fulls, cel·lo i retoladors.

Dijous 16 de desembre – FEM PARAULES

Amb grups de 5 o 6 infants pensaran una paraula amb tantes lletres com integrants tingui el grup. El joc consistirà a representar les lletres de la paraula triada per tal que la resta de grups/infants l’endevinin. No s’ha de representar l’acció de la paraula sinó que han de fer les lletres. Per exemple, si el grup està format per 5 infants i trien la paraula “taula” cada infant farà una lletra amb el cos. Entre tots els membres del grup hauran de pensar com s’escriu la seva paraula i representar-la. Així doncs, cada grup representarà la seva paraula enginyant-se-les per fer entendre cada lletra.

Per finalitzar l’activitat farem 5 minuts de conversa per tal que expressin com s’han sentit i si els ha agradat. Els preguntarem què hauria passat si un del grup no hagués representat la seva lletra perquè reflexionin sobre la importància de cadascú dins un grup.

Aquesta dinàmica els ajudarà a prendre consciència de la importància de cada membre del grup dins d’aquest. Tots els membres són necessaris, ja que sense un o una no haurien pogut fer la paraula sencera i la resta no haurien endevinat la paraula.

MATERIAL: No necessita material.

Divendres 17 de desembre – EL JOC DE LES CADIRES COOPERATIU

Aquí tenim la versió cooperativa del tradicional joc de les cadires. Aquesta versió consisteix a intentar, cada vegada amb menys cadires, que tots els infants pugin a algun lloc. És a dir, quan la música es pari no ha de quedar cap infant en terra, han d’estar tots i totes damunt les cadires. Començarem amb una cadira per infant i anirem reduint cadires fent que sigui necessari compartir espai i ajudar-se a mantenir l’equilibri. En aquest joc ningú guanya, o bé l’equip guanya o bé l’equip perd. Per últim, farem conversa per expressar com ha anat i com ens hem sentit. També els podem preguntar què és el que més els ha agradat d’aquest joc amb la intenció que surti la cooperació (ajudar-se).

Aquest joc em resulta una versió genial del clàssic joc de les cadires on cada ronda un nen sortia eliminat. A més, fomentarà la cooperació per a la consecució d’un objectiu comú.

MATERIAL: Les cadires de la classe.

Dissabte 18 de desembre – ESCOLTA NADALES MODERNES! *

Escoltar tantes nadales modernes com es pugui i fer recerca d’aquelles que no coneixen és la consigna del dia 22 de desembre.

Podem proposar, també, pots escriure o pensar la seva pròpia lletra d’una nadala pensant en com és el seu Nadal.

Aquí trobareu un bon recull i un enllaç a la llista d’Spotify de NADALES MODERNES

*Activitat de cap de setmana

Diumenge 19 de Desembre – DEIXA QUE ET CANTI UNA CANÇÓ*

Avui han de cantar cançons als seus familiars i/o amics. Poden triar una cançó que els agradi o la que més els vingui de gust cantar. Es tracta d’omplir de cançons el dia d’avui.

*Activitat de cap de setmana

Dilluns 20 de desembre – UNA POSTAL DE REGAL

Avui confeccionarem una postal de Nadal que podrà ser per qualsevol company o companya Oferirem materials de tota mena  i els donarem llibertat absoluta.

Aquestes postals formaran part del final del calendari el dia 24 de desembre i hauran de ser anònimes.

MATERIAL: Materials diversos segons les idees que tingueu.

Dimarts 21 de desembre – BINGO DE COMPANYS I COMPANYES

Aquest és un bingo alternatiu i consisteix a respondre algunes preguntes sobre els alumnes de la classe. És a dir, hauran de trobar una persona que compleixi cada ítem i no es pot repetir infant. Per exemple, hauran de trobar un/a company/a que tingui dos germans, un/a que tingui un gat, un/a que li agradi molt llegir, un/a que li agradi la verdura… i qualsevol consigna que se’ns acudeixi. Un cop hagin trobat i escrit el nom d’un company o companya a cada consigna diran “BINGO!”. La gràcia és que vagin per la classe preguntant i resolent el bingo.

Aquest joc els permetrà conèixer més als seus iguals i els seus gustos i per tant fomentarà la cohesió del grup classe.

Al pack descarregable trobareu un document amb targetes de bingo fetes i la plantilla per si les voleu confeccionar vosaltres.

MATERIAL: Plantilla del bingo.

Dimecres 22 de desembre – TROBA I ORDENA LA FRASE

Trobaran paraules de frases inspiradores de diferents colors escampades per terra. Cada infant n’haurà d’agafar una i buscar les altres persones amb trossos del mateix color. Després, entre tots els membres del grup, hauran d’ordenar totes les paraules per formar una frase que ensenyaran als altres grups un cop muntada.

Per últim, poden explicar què els fa pensar cada frase.

Les frases han d’oferir alguna reflexió o moralina. Alguns exemples podrien ser:

 • Si penses en petit, no passarà res gran
 • La cursa no la guanyen sempre els més ràpids, sinó aquells que segueixen corrent.
 • El que més falta fa en aquest món, és el que tu has vingut a donar-li.
 • Ser intel·ligent no és treure bones notes, és escollir la millor manera de resoldre els problemes.

També podeu buscar un poema o vers d’hivern. Així primer hauran d’endreçar les paraules de cada frase i finalment muntar el vers/poema en l’ordre correcte.

En qualsevol cas, cal escriure o imprimir cada frase en un full de color amb una mida prou gran com perquè puguin manipular-la per endreçar-la.

MATERIAL: Diferents frases (papers de diferents colors) tallades per paraules o conjunt de paraules (segons nivell).

Dijous 23 de desembre – JUGUEM A JOCS DE TAULA*

La consigna és clara, durant el dia d’avui hauran de jugar en família a algun joc de taula. Així doncs, cal que dediquin una estona del dia a jugar.

Qualsevol joc és vàlid!! De fet amb una baralla de cartes hi ha centenars de jocs per fer.

També poden donar un cop d’ull a aquesta pàgina on en trobaran alguns per imprimir i jugar (print&play).

*Activitat de cap de setmana

Divendres 24 de desembre – UNA POSTAL DE REGAL*

Dins la capsa del calendari d’advent del dia 24 hi trobarem tants sobres com infants, els quals seran repartits amb la consigna de: “no el podem obrir fins al dia 24 de desembre”. El sobre contindrà una de les postals d’algun company o companya i, si voleu, una petita xocolatina.

*Activitat de cap de setmana

Dissabte 25 de desembre – DINEM JUNTS I JUNTES*

Avui és Nadal i toca dinar en família i fer germanor. Aquesta és l’essència del nadal, el caliu dels que ens estimen.

*Activitat de cap de setmana

 

 

 

PD: les activitats o consignes dels caps de setmana podeu obrir-les el divendres donar-los un petit paper amb l’explicació per a cada infant o bé oferir l’enllaç a les famílies a la versió interactiva mitjançant e-mail o codi QR.

 

 

Què trobareu al pack descarregable?

 • CALENDARI IMPRIMIBLE llest per posar-lo en pràctica amb explicacions destinades als infants.
 • CALENDARI IMPRIMIBLE sense numerar amb les explicacions de les dinàmiques destinades als infants i separades en activitats d’aula i de cap de setmana.
 • GUIA PER AL DOCENT amb les explicacions més extenses de les activitats i dinàmiques.
 • ETIQUETES AMB I SENSE NÚMEROS
 • VERSIÓ INTERACTIVA DE GENIAL.LY llesta per dur a l’aula amb les explicacions destinades als infants.

 

⚠️ Els beneficis obtinguts d’aquest material aniran destinats a La Marató 2021, dedicada a la Salut Mental.
Per aconseguir el CALENDARI D’DAVENT feu clic aquí.

I recorda, el més important és…

FER PINYA!!!

 

 

 

Comparteix-ho!

26 thoughts on “CALENDARI D’ADVENT: Proposta per a la cohesió de grup”

 1. Moltes gràcies per llegir-me i moltes més per valorar tan positivament l'entrada! No hi ha res que em motivi més a seguir escrivint com el veure que el que escric serveix i agrada a algú! Gràcies altra vegada!

 2. Es Genial Paula, a mi tambe m,ha encantat la idea….espero que em funcionó perqué aquest any tinc realment un grup complicadillo….pro estic segura que amb aquestes activitats els aconseguire tenir ben enganxats!!!

 3. Hola Paula! M'ha encantat aquesta idea! Aquest any he elaborat un calendari per poder treballar les emocions i cada mes faig una proposta d'activitats. M'apunto aquesta idea per adjuntar-la el mes de desembre! Felicitats pel teu blog! Gran descobriment!

 4. Moltíssimes gràcies Sònia! Amb comentaris com el teu tinc energia per estona! Jejeje de debó gràcies per llegir-me i estic encantada que et serveixi alguna petita idea pel teu projecte! Ja m'explicaras com et va el desembre. Gràcies un cop més!

 5. M’ ha encantat. Moltes gràcies.Buscava un calendari i al veure aquest he pensat que anirà molt bé amb el meu grup. Ens manquen
  activitats d’ aquest tipus per millorar les relacions dels nens entre ells.

 6. Moltíssimes gràcies per compartir! 😍😍😍👏👏👏👏 M ha encantat el calendari,com sempre! Cada any et superes.😘😘

 7. M’encanta! Gràcies! Una pregunta les plantilles de bingo estan pensades per a que cadascú busqui 3 companys o més targetes per contestar?

 8. el meu grup y el meu compny tambe farem amb els nois y noies de capacitats per fecar
  les Activitats les terapies class anar de Sortides Excursions Expocseons visitar tallers
  treballs manuals y rutes y mes ect.

 9. Pingback: Esperit nadalenc una mica descafeïnat…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *